توضیحات
ترش واش خورش یا خورش آبکی یکی از خوشمزه ترین خورشت های استان گیلان است. این غذا درون ظرفی به نام گمج پخته می شود. گمج ظرفی سفالی مخصوص گیلانی هاست که در آن انواع خورش مانند فسنجان، باقلاقاتق و غذاهای محبوب گیلانی ها در آن پخته می شود. غذا در گمج به راحتی و آرامی پخته می شود و طعم بی نظیری به غذا می دهد. این ظرف در زمان های قدیم بسیار پر کاربرد بوده است و امروزه نیز از این ظرف همچنان استفاده می کنند. نام این غذا از نام گیاهی که در آن ریخته می شود گرفته شده است. ترش واش یا شبدر ترشک یک گونه گیاهی است که از خانواده سرده شبدر ترشک گرفته شده است. این سبزی دارای طعم ترشی است. پاک کردن این سبزی سختی های خاص خورد را دارد ولی چون مردم خونگرم شمال بر این عقیده اند که این غذا خوشمزگی خاص خود را دارد پس سختی های آن را به جان می خرند. مواد اصلی این غذا مرغ، بادمجان و سبزی های مخصوص شمال است. در بادمجان مقدار قابل توجهی اسیدکلروژنیک یافت میشود که یک آنتیاکسیدان قوی برای از بین بردن رادیکالهای آزاد به شمار میرود. این ترکیب سبب کاهش کلسترول بد خون میشود و در بدن نقش یک آنتی بیوتیک و آنتی ویروس قوی را ایفا میکند. اگر می خواهید از خواص بادمجان بهره مند شوید بهتر است آن را به صورت بخارپز یا کبابی مصرف کنید و از خوردن بادمجان سرخ کرده بپرهیزید. یکی از خواص بادمجان کمک به کاهش فشار خون است. در میان املاح معدنی تشکیلدهنده بادمجان تقریبا هیچ نمکی پیدا نمیشود. در واقع در هر فنجان بادمجان پخته شده فقط یک میلیگرم نمک وجود دارد که مقدار بسیار ناچیزی است. افزایش نمک در رژیم غذایی سبب بالارفتن فشار خون و بروز مشکلات قلبی، سکته مغزی و بیماریهای کلیوی میشود. از جمله غذاهای دیگر استان گیلان می توان به انار آویج خورش، ترش تره، بادمجان شکم پر و انار دانه مسما اشاره کرد.