توضیحات
کلانه از غذاهای سنتی و سوغات استان کردستان به ویژه شهرستان پاوه است که معمولاً در فصل بهار تهیه می شود.کلانه نان بسیار خوشمزه و نازکیست که در کردستان تهیه می شود.این نان در کشورهای مختلف با اسمهای مختلفی شناخته شده است، مثلا در ایران به اسم کلانه، در افغانستان به بولانی، در ترکیه به گزلمه و در آذربایجان به سبزله گوتاب معروف است.این غذا تا حد زیادی به پیتزای فرنگی شباهت دارد با این تفاوت که به روش سنتی روی ساج تهیه می شود.
درست کردن این غذا اغلب به صورت خانگی و در میهمانی های فامیلی رواج دارد که معمولاً آن را با روغن حیوانی و یا کره چرب می کنند و همراه با دوغ مصرف می کنند.
کلانه اگرچه بیشتر به عنوان یک نوع نان شناخته شدهاست اما در واقع یک وعده غذایی کامل است که مخصوص به کردستان است و میتوان از آن به عنوان قدیمیترین فست فود در جهان نام برد که بر خلاف فست فودهای رایج علاوه بر خوشمزگی از سلامت غذایی و غنی بودن از انواع ویتامینها و فواید بهداشتی در زمره سالمترین غذاها قرار دارد که در بسیاری از مناطق کردستان پخته میشود. در خمیر آن از آرد گندم و نوعی گیاه کوهی به نام پیچک در فصل بهار و در سایر فصول با پیازچه پر میکنند و سپس بر روی ساج پخته می شود.
در اوایل فصل بهار نوعی گیاه در کوهستان های استان کردستان می روید دو نوع سبزی به نام های پیچک و کینوال ، که عمر کوتاهی در حدود یک و نیم ماه دارند واین سبزی ها بسیار خوش طعم بوده و در خیلی موارد برای تهیه غذاهای مختلف استفاده می شوند.مردم کردستان در فصل بارش دعا می کنند که باران و برف بیشتری ببارد تا این گیاهان بیشتر رشد کرده و به ثمر برسند زیرا این گیاهان خودرو هستند و در دل طبیعت رشد می کنند.
در ادامه توضیحات به شما پیشنهاد می کنم که از صفحه نان یوخا که با ساج پخته می شود نیز دیدن کنید.