توضیحات
شامی لپه یا شامی پوک یکی از محبوب ترین و خوشمزه ترین انواع شامی می باشد.یکی از محبوب ترین انواع شامی در ایام ماه رمضان شامی لپه است که تقریبا می توان گفت پایه ثابت بسیاری از سفره های افطاری و به خصوص سفره های مردم خونگرم گیلان است.گیلانی ها معمولا این شامی را همراه با سبزی خوردن و پنیر میل می کنند که طعم آن را چندین برابر خوشمزه می کند.این شامی را هم می توان با گوشت تهیه کرد و هم می توان گوشت را از مواد لازم آن حذف کرد و یک غذای گیاهی از آن تهیه کرد.این غذا معمولا به عنوان پیش غذا استفاده می شود اما در اکثر مواقع مردم ایران از آن به عنوان شام استفاده می کنند.مهمترین ماده این غذا همان طور که از نامش مشخص است لپه است.لپه جزء دسته حبوبات و از خانواده نخود است.از لحاظ علمی لپه دارای طبعی خشک و گرم است.لپه پخته، حدود ۲۳۱ کیلوکالری انرژی و ۱۶ گرم پروتئین دارد. از مهمترین خواص لپه اینست که دارای مقدار زیادی فیبر است و بنابراین برای درمان یبوست، کاهش کلسترول خون، تنظیم قندخون و کاهش بیماریهای قلبی – عروقی کاربرد زیادی دارد.یکی دیگر از مهمترین خواص لپه وجود پتاسیم فراوان در آن است که باعث کاهش بیماریهای قلبی – عروقی و تنظیم فشارخون خواهد شد. طبق آمار بدست آمده هر واحد لپه حدود ۷۱۰ میلیگرم پتاسیم دارد.یکی دیگر از خواص لپه وجود مقدار سدیم پایین است و برای افراد فشار خونی بسیار مناسب است. لپه منبع خوب ویتامین ۱B، ۶B و اسیدفولیک هم هست. اما اگر خیلی پخته شود ویتامین B آن از بین می رود.یکی دیگر از خواص لپه اینست که از ایجاد پلاک در رگ های خونی جلوگیری کرده و باعث حفظ سلامت قلب می شود.همچنین لپه دارای مقدار زیادی آهن است که برای افراد کم خون بسیار مناسب است. طبق آمار بدست آمده مصرف هر پیمانه لپه، ۱۴درصد نیاز روزانه بدن به آهن را تامین خواهد کرد.از انواع دیگر کوکو می توان به شامی رودباری ، کوکو باقلا و کتلت نخود اشاره کرد.