توضیحات
لگیمات یا لقیمات یکی از شیرینی های مخصوص ماه مبارک رمضان و نوعی بامیه عربی است. خوزستانی ها و بیشتر جنوبی ها به خصوص بندرعباسی ها با این نوع شیرینی آشنایی کامل دارند.
طرز تهیه این شیرینی بسیار راحت بوده و سریع آماده می شود.شکل این شیرینی شبیه توپک های طلایی است که دارای یک شیره بسیار شیرین می باشد.علاوه بر آن یسبار ترد است و به راحتی در دهان آب می شود.این شیرینی هامانند زولبیا و بامیه در روغن سرخ می شود و جز دسته شیرینی های خمیری به حساب می آید.نام اصلی این دسر لقیمات است اما چون اعراب حرف ق را گ تلفظ می کنند به همین دلیل به نام لگیمات معروف شده است.در کتاب آشپزی البغدادی (قرن سیزدهم) آمده است که این شیرینی در بغداد با نام لقمهالقاضی شناخته میشده و از آنجا در بین اعراب رواج پیدا کرده است. این کتاب هم اکنون در کتابخانه سلیمانیه در شهر استانبول ترکیه نگه داری میشود. هر چند ترکها معتقدند که این شیرینی با نام لُکمَه – برگرفته از کلمه لقمه در عربی- اولین بار توسط آشپزِ سلطان در دوره عثمانی تهیه شده و برای قرنها طرز تهیه آن نامعلوم بوده است. اما آنطور که به نظر می رسد طرز تهیه آن را فرا گرفته اند؛ چرا که البغدادی نگارش کتاب را سالها قبل از بوجود آمدن امپراطوری عثمانی (در دوره عباسی) انجام داده است و بسیاری از غذاها و شیرینی هایی که امروز و از قدیم در ترکیه مرسوم است و ترک ها بدان معروف هستند، شباهت زیادی به شیرینی ها و غذاهای اعراب شامی دارد. از طرفی یونانیها معتقند که در تاریخ باستانیشان این شیرینی ریشه عمیقی دارد و یکی از دسرهای سنتی کشور یونان به حساب میآید. یونانیها آن را لوکومادیس مینامند و قبرصیها نیز این شیرینی را با همین نام دارند. هرچند ریشه لغوی لوکومادیس به همان لکمه ترکی و لقمه عربی برمیگردد. یونانیها این شیرینی را به همراه بستنی با طعم مصطکی (صمغ) و یا دارچین میخورند در حالیکه ترکها و اعراب آن را به همراه قهوه یا نوشیدنی های داغ، بعد از غذا یا در میهمانی میل میکنند.
از انواع دیگر شیرینی می توان به : بسبوسه مصری ،شعریه ، کیک باقلوا و شیرینی بامیه اشاره کرد.