توضیحات
شله مشهدی، غذای معروف شهر مشهد و خراسان رضوی، یک غذای عالی و منحصربهفردی است که در روزهای ماه محرم و صفر در هیئتهای عزاداری تهیه میشود. این غذا که به نام شله در بخش دستهبندی آشها در مشهد معروف است جزو غذاهای سنتی مردم این شهر قرار گرفته است. البته چون طبخ این آش کمی دشوار و زمانبر است، معمولاً بیشتر در هیئتهای مذهبی به عنوان یک غذای نذری تهیه و پخش میشود. اما ما در این مطلب با معرفی یک دستور پخت آسان و راحت، شما را در آماده کردن این غذای قدیمی و لذیذ راهنمایی میکنیم.
مردم شهر مشهد برای طبخ آش شله مشهدی در هیئتها، آدابورسوم خاصی را انجام میدهند. یکی از مهمترین این آداب خاص در طبخ شله «چمبه زدن» است. به این معنا که اعتقاد و باور مردم بر این است که باید در مراسم طبخ آش شله مشهدی شرکت کنند و هم زدن آش شله مشهدی «چمبه زدن» را یک فریضه ادای دین و احترام و برای درخواست حاجت انجام میدهند.
تاریخچه این غذای محلی شهر مشهد، به دوران حمله مغولها به ایران از سمت خراسان بازمیگردد. در آن زمان به دلیل کمبود مواد غذایی، برای طبخ غذاها معمولاً هر ماده غذایی را که میتوانستند پیدا کنند و در دسترس بود را با هم مخلوط میکردند و میپختند. البته بعضی از افراد این خوراک را با نام شله افغانی میشناسند و مقصود از آن هم این است که از زمان مغول این غذا در ایران به وجود آمد و معروف شد.
در آخر باید بگوییم که آش شله مشهدی یک خوراک بسیار پرطرفدار در شهر مشهد است که البته به عنوان جزئی از فرهنگ مردم این شهر شناخته شده است. بهگونهای که در سال ۱۳۹۱ آش شله مشهدی و آدابورسوم مخصوص تهیه آن به عنوان یک آداب معنوی شهر خراسان رضوی در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شد.
از دیگر خوراکهای معروف شهر مشهد میتوان به آش لخشک، دیگچه مشهدی، آش زرشک، آش قره قروت و.. اشاره کرد.