منتشر کننده

مدیر سایت خوردنی ها

0
آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه
آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه
آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه
  • آش چهل گیاه

توضیحات

آش چهل گیاه یکی از آش های سنتی مردم مازندران است که در چهارشنبه آخر سال و برای خداحافظی از سرمای زمستان تهیه می شود. این آش را به نام های دیگری همچون آش هفت ترشی و آش گزنه نیز می شناسند.آش چهل گیاه یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین آش های زنان مازنی است که در آخرین چهارشنبه سال تهیه می شود.در برخی خانواده‌های شمالی دیگر نیز، فقط  آش ترش که ترکیب موادش، خیلی سبکتر از آش چهل گیاه است، به نشانه پایان سرما و انزجار از آن پخت می‌شود. مادربزرگ‌ها می‌گویند دلیل پخت آش ترش این است که ترشی، نشان انزجار و بیزاری از چیزی است! احتمالا ترشی آش، اظهار دلسردی از سال کهنه می‌باشد.واقعیت این است که چهارشنبه اخر سال به عنوان یک دورهمی بزرگ فامیلی و  همبستگی خیلی زیاد با هم ، برای مقدمه‌چینی و پختن آش اقدام می‌کنند.در این روز همه  سعی می‌کنند تلاش شان را بکنند که در این دورهمی شرکت کنند و ما شاهد یک رابطه‌ی فوق‌العاده صمیمی به همراه همکاری و کمک خیلی زیاد افراد فامیل با هم هستیم و همین است که تا مدتها مزه‌ این آش در ذهن همه می‌ماند.این رسم در روزهای آخر زمستان اجرا می‌شود؛ روزهایی که ممکن است هنوز اثرات آنفلوانزا و سرماخوردگی در برخی از کودکان و بزرگترها مشهود باشد. خوردن این آش گرم و دارویی، در این روزها، بشدت هم می‌چسبد و هم به دفع میکروب‌ها و ویروس‌ها کمک می‌کند. در این آش از انواع گیاهان کوهی و ترشی جات برای تهیه این آش استفاده می شود .از جمله سبزی های مورد استفاده در آش چهل گیاه: زولنگ، اناریجه، گشنیز، شوید و گزنه است. همچنین در این آش از انواع حبوبات همچون عدس، لوبیا، نخود، چغندر و باقلا نیز استفاده می شود.آش چهل گیاه هم جسم و بدن مان را خوب می کند و هم به همه روحیه و انرژی می دهد و  هم روابط مان را در این روزگار کمرنگی پیوندهای فامیلی و همسایگی و … محکم می کند .از انواع دیگر آش می توان به آش قره قروت ، آش گشنیز ، آش ماسوآ و دانه کولانه اشاره کرد.

خرید مواد اولیه این غذا از دیجی کالا

مراحل:

  • گام 1ابتدا مواد اولیه آش را آماده کنیم.
  • گام 2چغندر را پوست گرفته و خرد کنید.اندازه قطعات چغندر می تواند به اندازه های دلخواه باشد.اندازه پیشنهادی ما به اندازه یک حبه قند است.
  • گام 3سبزی ها را پاک می کنیم و می شوئیم و خرد می کنیم.
  • گام 4همه حبوبات را از شب قبل در آب سرد می گذاریم .سپس صبح روز بعد، آبکش می کنیم و با برنج شسته شده در قابلمه قرار می دهیم.
  • گام 5چغندر خرد شده را نیز به آن اضافه می کنیم و در قابلمه تا جایی که آب مواد را در بربگیرد آب میریزیم.
  • گام 6اجاق را روشن می کنیم .حرارت را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید .سپس حرارت را کم می کنیم و درب قابلمه را می گذاریم تا بتدریج مواد بپزند.
  • گام 7این مرحله مهم است ، چون حبوبات باید خوب پخته شوند.ممکن است 2 تا 3 ساعت طول بکشد.
  • گام 8پس از پختن برنج و حبوبات ، مقدار آب را در قابلمه اندازه میکنیم و سبزی ها را در آن میریزیم.اگر احتیاج است که آب را اضافه کنید ، میزان آنرا به قدری در نظر بگیرید که از غلظت نهایی که در نظر دارید کمی رقیق تر باشد.
  • گام 9زیرا در حین پخته شدن سبزی و جوشیدن آن ، از مقدار آب کاسته می شود.
  • گام 10همه ترشی ها را نیز اضافه می کنیم و کمی زمان می دهیم تا سبزی ها بپزند.
  • گام 11مقدار هر ترشی را ته یک فنجان در نظر بگیرید و اضافه کنید.سپس از آش بچشید و هر کدام را با توجه به ذائقه خود بیشتر کنید.
  • گام 12بهتر است که رب انار را در این آش به قدری در نظر بگیرید که آش طعم ترش انار را بگیرد .سپس با افزودن کمی شکر آنرا ملس کنید و طعم ترش و شیرین به آن بدهید.
  • گام 13در نهایت آش شما پس از تست مزه و پخته شدن کامل مواد آماده است.در ظرف سرو بکشید و روی آنرا سیر داغ بریزید.

مواد لازم:

  • چغندر : 300 گرم
  • برنج معمولی یا برنج نیم دانه : یک لیوان
  • سبزی مخلوط خرد شده از سبزیهای محلی مازندران (اناریجه، زلنگ ،گزنه ، پونه، نعنا، گشنیز و سیر ) : یک کیلو
  • باقالی : یک سوم لیوان
  • نخود و لوبیا: یک سوم لیوان
  • عدس : یک چهارم لیوان
  • گندم : یک چهارم لیوان
  • جو : یک چهارم لیوان
  • ماش : یک چهارم لیوان
  • ترشی های آش شامل آب نارنج ، آب لیمو ، آب انار ترش ، آب غوره ، سرکه ، گوجه سبز و شیره ازگیل که به جای آب انار و آب گوجه سبز می توانید از رب انار ترش و رب گوجه سبز استفاده کنید.
  • آب : به مقدار لازم
  • نمک : به مقدار لازم
  • فلفل : به مقدار لازم
  • شکر : به مقدار لازم

دیدگاه خود را بنویسید

https://khordanihaa.ir