فواید و خواص گلابی: در یکی از روایات اسلامی آمده است که گلابی معده را میپالاید و تقویت میکند و با بِه، همگون است. خوردنش روی غذا سودمندتر است تا ناشتا. هر کس احساس سنگینی میکند، از آن [بر روی غذا] بخورد (ماخذ). گلابی در بهبود عملکرد مغز و ایجاد احساس آرامش موثر است (ماخذ). بیش از ۸۰ درصد گلابی، اب است. در طب سنتی ایرانی طبع گلابی شیرین، گرم و تر است اما طبع گلابی ترش، سرد و خشک است. گلابی شیرین نشاطآور و برای رفع تشنگی مفید است (ماخذ). در این مطلب، به فواید و خواص گلابی در طب سنتی ایرانی و طب جدید اشاره و جدول ارزش غذایی گلابی ارائه خواهدشد.
گلابی میوهای مقوی است و عطر و طعم آن به عطر و طعم سیب شباهت دارد. ایرانیها گلابی را عمدتا خام میخورند و یا با آن مربا یا کمپوت تهیه میکنند. برای مطالعه دستور تهیه مربای گلابی و کمپوت گلابی این پیوندها را ببینید:
طب سنتی ایرانی بین خواص گلابی شیرین و ترش اندکی تمایز قائل شده است. بهنوشته سایت طبایع، طبع گلابی شیرین، گرم و تر است. گلابی شیرین میوه نشاطآوری است و قلب و معده و دستگاه هاضمه را تقویت میکند. ضمنا ملین است و ضمن تامین رطوبت بدن، یبوست را رفع میکند. توصیه شده است که بلافاصله بعد از خوردن گلابی آب ننوشید. عسل، هل، دارچین و رازیانه از مصلحات گلابی هستند.
طبع گلابی ترش، سرد و خشک است. معده و کبد را تقویت میکند و حرارت صفرا و خون را تسکین میدهد. از انتقال بخارات معده به مغز جلوگیری میکند و سردردهای ناشی از نفخ معده را میکاهد. اما خوردن گلابی ترش به کودکان و سالخوردگان و مبتلایان به فلج، توصیه نمیشود. گلابی ترش برای اعصاب مضر است و لذا افرادی که بیماریهای عصبی دارند نیز نباید گلابی ترش بخورند. بخارپز کردن یا تهیه مربا با گلابی ترش، طبع آن را تعدیل میکند.
در این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم گلابی خام ارائه شده است. ستون سوم جدول نشان میدهد که با خوردن ۱۰۰ گرم گلابی خام، چند درصد از نیاز روزانه انسان به مواد مغذی مختلف تامین میشود. این درصدها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تعیین شدهاند. خوردنی ها، توصیههای این سازمان را تایید یا رد نمیکند. این درصدها در جدول درج شدهاند تا میزان مواد مغذی موجود در گلابی بهتر درک شود.
ارزش غذایی | ۱۰۰ گرم گلابی خام | میزان تامین نیاز روزانه |
انرژی (کیلوکالری) | ۵۸ | ۳% |
کربوهیدراتها (گرم) | ۱۳.۸۱ | ۱۱% |
پروتئین (گرم) | ۰.۳۸ | کمتر از ۱% |
چربی کل (گرم) | ۰.۱۲ | ۰.۵% |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰% |
فیبر خوراکی (گرم) | ۳.۱ | ۸% |
قندها | ۹.۷۵ | |
ویتامینها | ||
ب۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۷ | ۲% |
ب۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۱۵۷ | ۱% |
ب۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۰۴۸ | ۱% |
ب۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۰۲۸ | ۲% |
ب۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۰۲۵ | ۲% |
ب۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۱۲ | ۱% |
ویتامین آ (میکروگرم) | ۱ | حدود ۱% |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۴.۲ | ۷% |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۰.۱۲ | ۱% |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۴.۵ | ۴% |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۱ | ۰% |
پتاسیم (میلیگرم) | ۱۱۹ | ۲.۵% |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۹ | ۱% |
مس (میلیگرم) | ۰.۰۸۲ | ۹% |
آهن (میلیگرم) | ۰.۱۷ | ۲% |
منیزیم (میلیگرم) | ۷ | ۲% |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۰۴۸ | حدود %۲ |
فسفر (میلیگرم) | ۱۱ | ۲% |
سلنیوم (میکروگرم) | ۰.۱ | ۰% |
روی (میلیگرم) | ۰.۱ | ۱% |
مقالات مشابه: خواص میوهها، سبزیها و خوراکیها
دیدگاه خود را بنویسید