گوجهفرنگی اشتهاآور و مقوی است و حدود ۹۵ درصد آنرا آب تشکیل داده است؛ لذا میتواند در فصول گرم سال، گرمای بدن را بکاهد و بخشی از آب موردنیاز را تامین کند. طبع گوجه فرنگی سرد و تر است و اگر با موادی مثل پیاز یا ادویه پخته شود طبعش تعدیل میشود. البته مصرف گوجهفرنگی برای افرادی که مشکلات معده دارند یا برای سردمزاجان عوارضی هم دارد که در این مطلب بهآنها نیز اشاره خواهدشد. گوجهفرنگی در شکلها و رنگهای مختلفی بهعمل میآید. در ایران گوجهفرنگی قرمز رایجتر است اما گوجهفرنگی زرد و نارنجی و برخی رنگهای دیگر را نیز میتوان یافت. در این مطلب، به خواص گوجه فرنگی پخته و خام اشاره میشود. ضمنا جدول ارزش غذایی گوجه فرنگی پخته و خام و برای نمونه، ارزش غذایی گوجه فرنگی زرد نیز ارائه خواهدشد.
گوجهفرنگی یکی از سبزیهای بسیار مقوی است. این سبزی ظاهراً از ابتدا بومی ایران نبوده و بذر آن بعدها وارد ایران شده است، اما کدبانوها و آشپزهای ایرانی بهخوبی توانستند آنرا با غذاهای اصیل ایرانی تطبیق دهند و حتی بر مبنای آن چندین غذای مقوی و خوشمزه تهیه کنند. سازگارسازی گوجهفرنگی با فرهنگ غذایی ایران تا جایی پیش رفت که امروزه رب گوجهفرنگی یکی از چاشنیهای رایج غذاهای ایرانی است. برخی از غذاهایی که مشخصاً با گوجهفرنگی تهیه میشوند چنین هستند:
علاوه بر اینها گوجهفرنگی از اجزای مکمل بسیاری از خورشها، خوراکها، آشها، سوپها و ترشیهای ایرانی نیز هست.
بهنوشته سایت طبایع، از نظر طب سنتی ایرانی، طبع گوجهفرنگی سرد و تر است. مصرف آن در فصول گرم سال حرارت بیرویه بدن را کاهش میدهد. اشتهاآور و مقوی است. چون طبع آن سرد است بهتر است در فصول سرد سال مصرف نشود. گوجهفرنگی زمینی و طبیعی بهتر از گوجهفرنگی گلخانهای است. پختن گوجهفرنگی با پیاز یا زنجبیل یا روغن زیتون یا ادویههای گرم، طبع آن را بهبود میدهد.
گوجه فرنگی تازه و رسیده کاملا سرخ است. گوجهفرنگی کال یا نارس را اگر در جای تاریک و نسبتا خنک نگاه دارید، طی ۲ تا ۳ روز رسیده میشود. توجه داشته باشید که گوجه فرنگی رسیده زود میپژمرد. لذا یا باید پخته و یا در یخچال نگهداری شود تا مدت بیشتری سالم بماند.
در این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم گوجه فرنگی قرمز خام، ۱۰۰ گرم گوجه فرنگی قرمز پخته و ۱۰۰ گرم گوجه فرنگی زرد خام ارائه شده است.
ارزش غذایی | گوجهفرنگی قرمز خام | گوجهفرنگی قرمز پخته | گوجهفرنگی زرد خام |
انرژی (کیلوکالری) | ۱۸ | ۱۸ | ۱۵ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۳.۸۹ | ۴.۰۱ | ۲.۹۸ |
پروتئین (گرم) | ۰.۸۸ | ۰.۹۵ | ۰.۹۸ |
چربی کل (گرم) | ۰.۲ | ۰.۱۱ | ۰.۲۶ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰ | ۰ |
فیبر خوراکی (گرم) | ۱.۲ | ۰.۷ | ۰.۷ |
قندها | ۲.۶۳ | ۲.۴۹ | – |
ویتامینها | |||
ب۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۱۵ | ۱۳ | ۳۰ |
ب۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۵۹۴ | ۰.۵۳۲ | ۱.۱۷۹ |
ب۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۰۱۹ | ۰.۰۲۲ | ۰.۰۴۷ |
ب۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۰۸۰ | ۰.۰۷۹ | ۰.۰۵۶ |
ب۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۳۷ | ۰.۰۳۶ | ۰.۰۴۱ |
ویتامین آ (میکروگرم) | ۴۲ | ۲۴ | ۰ |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۱۳.۷ | ۲۲.۸ | ۹ |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۰.۵۴ | ۰.۵۶ | ۰ |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۷.۹ | ۲.۸ | ۰ |
الکترولیتها | |||
سدیم (میلیگرم) | ۵ | ۱۱ | ۲۳ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۲۳۷ | ۲۱۸ | ۲۵۸ |
مواد معدنی | |||
کلسیم (میلیگرم) | ۱۰ | ۱۱ | ۱۱ |
آهن (میکروگرم) | ۰.۲۷ | ۰.۶۸ | ۰.۴۹ |
مس (میلیگرم) | ۰.۰۶ | ۰.۰۷ | ۰.۱۰ |
منیزیم (میلیگرم) | ۱۱ | ۹ | ۱۲ |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۱۵ | ۰.۱۰۸ | ۰.۱۲۰ |
فسفر (میلیگرم) | ۲۴ | ۲۸ | ۳۶ |
سلنیوم (میکروگرم) | ۰ | ۰.۵ | ۰.۴ |
روی (میلیگرم) | ۰.۱۷ | ۰.۱۴ | ۰.۲۸ |
مقایسه کوجه فرنگی قرمز خام و پخته: گوجه فرنگی پخته آهن و ویتامین ث نسبتا بیشتری دارد اما «ویتامین آ» و «ویتامین کا» آن بهطرز قابلتوجهی کمتر است.
مقایسه گوجهفرنگی قرمز و زرد خام: گوجهفرنگی قرمز ویتامین ث بیشتری دارد. ضمنا سرخی گوجهفرنگی بهسبب وجود لیکوپین است. لیکوپین مادهای آنتیاکسیدان است که در پیشگیری از سرطان نقش مهمی دارد. هرچه گوجهفرنگی سرختر باشد لیکوپین بیشتری دارد. گوجهفرنگی زرد لیکوپین ندارد، اما در عوض ویتامین ب۳ و ب۹ بیشتری دارد و آهن و روی آن نیز بیشتر است.
توضیح: تصویر آغاز مقاله: dombarg.com
مقالات مشابه: خواص میوهها، سبزیها و خوراکیها
دیدگاه خود را بنویسید