خواص تمشک سیاه و قرمز: تمشک ویتامینها و مواد معدنی متعددی دارد اما کمکالری و کمچرب است، لذا برای کسانی که میخواهند وزن کم کنند، میوه مناسبی است. حدود ۸۶ درصد جرم تمشک را آب تشکیل میدهد. تمشک قرمز و تمشک سیاه گونههای رایجتر این میوهاند، اما گونههای دیگری از آن بهرنگ زرد و بنفش را نیز میتوان یافت. تمشک سیاه خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتری دارد و برخی پژوهشها نشان میدهند که تمشک سیاه برای مقابله با سرطانها موثر است. در این مقاله، خواص تمشک سیاه و قرمز و و بهطور کلی تمشک بررسی و سپس جدول ارزش غذایی آن ارائه میشود.
برخی از خوراکیهایی که با تمشک تهیه میشوند:
بهنوشته وبسایت طبایع، طبع تمشک سرد و خشک است. تمشک معده و رودهها را تقویت میکند و برای رفع ترشی و نفخ معده و صدای شکم سودمند است. ضمنا تمشک به بند آوردن خونریزی داخلی کمک میکند. جویدن تمشک نیز برای رفع بیماریهای دهان و دندان و رفع بوی بد دهان موثر است. تمشک چون حرارت درونی را تسکین میدهد، برای مبتلایان به بیماریهایی مانند آبله مرغان و سرخک مفید است. شکر سرخ از مصلحات تمشک است.
در مصرف تمشک نباید افراط کرد، زیرا برای کلیهها مناسب نیست (ماخذ).
در ادامه، برخی از خواص تمشک سیاه و قرمز و بهطور کلی تمشک، کمی بیشتر توضیح داده میشوند.
تمشک آنتیاکسیدانهای فراوانی دارد که آنتوسیانینها از آن جملهاند. تحقیقات نشان دادهاند که آنتوسیانینها میتوانند خطر ابتلا به چند نوع بیماری از جمله دیابت و عفونتهای میکروبی و بیماریهای متابولیک را کاهش دهند. این ترکیبات برای بینایی و نیز محافظت از سلولهای عصبی نیز مفیدند.
تمشک فیبر خوراکی و منگنز چشمگیری دارد اما قند، چربی و کربوهیدراتهای آن اندک است. فیبر ضمن ایجاد حالت سیری در فرد، حرکات روده را تنظیم میکند. منگنز نیز سوختوساز را افزایش میدهد و به سوزاندن چربی کمک میکند.
برخی پژوهشها از رابطه بین مصرف تمشک و رفع مشکلات پوستی حکایت دارند. تمشک قرمز آثار ناشی از پرتوهای مضر فرابنفش بر پوست را کاهش میدهد. تمشک سیاه نیز شاید التهاب و خارشهای ناشی از حساسیتهای پوستی را بکاهد.
ویتامین ث و آنتوسیانینهای موجود در تمشک برای بینایی مفیدند. ترکیبات فنولی مثل آنتوسیانینهای موجود در تمشک سیاه میتوانند بینایی و دید در شب را ارتقا و خستگی چشم را کاهش دهند و از تباهی لکه زرد شبکیه چشم جلوگیری کنند. ویتامین ث از مواد مغذی ضروری برای جلوگیری از بیماریهای چشمی و تباهی لکه زرد شبکیه چشم است.
آنتوسیانینهای موجود در تمشک خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی کمنظیری دارند. تمشک سیاه حاوی اسید الاژیک و ترکیباتی است که بدن را از عوامل مضر و عفونتزا محافظت میکند.
تمشک برای سیستم ایمنی مفید است، زیرا آنتیاکسیدانهای موثر و ترکیبات گیاهی خاصی دارد که سیستم ایمنی را تقویت و کمک میکند تا بدن با بیماریها مقابله کند.
این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم تمشک خام را نشان میدهد. ستون سوم جدول، نشان میدهد که با خوردن ۱۰۰ گرم تمشک خام چند درصد از نیاز روزانه انسان به مواد مغذی مختلف تامین میشود. این درصدها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تعیین شدهاند. خوردنی ها، توصیههای این سازمان را تایید یا رد نمیکند. این درصدها در جدول درج شدهاند تا میزان مواد مغذی موجود در تمشک بهتر درک شود.
ارزش غذایی | ۱۰۰ گرم تمشک خام | سهم تمشک از تامین نیاز روزانه |
انرژی (کیلوکالری) | ۵۲ | ۲.۵% |
کربوهیدراتها (گرم) | ۱۱.۹۴ | ۹% |
پروتئین (گرم) | ۱.۲ | ۲% |
چربی کل (گرم) | ۰.۶۵ | ۳% |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰% |
فیبر خوراکی (گرم) | ۶.۵ | ۱۶% |
ویتامینها | ||
ب۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۲۱ | ۵% |
ب۳ / نیاسین (میلی گرم) | ۰.۵۹۸ | ۴% |
ب۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۳۲۹ | ۷% |
ب۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۵۵ | ۴% |
ب۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۰۳۸ | ۳% |
ب۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۳۲ | ۳% |
ویتامین آ (میکروگرم) | ۲ | ۱% |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۲۶.۲ | ۴۷% |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۱.۴۲ | ۹% |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۷.۸ | ۶.۵% |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۱ | ۰% |
پتاسیم (میلیگرم) | ۱۵۱ | ۳% |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۲۵ | ۲.۵% |
مس (میکروگرم) | ۹۰ | ۱۰% |
آهن (میلیگرم) | ۰.۶۹ | ۸.۵% |
منیزیم (میلیگرم) | ۲۲ | ۵.۵% |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۶۷۰ | ۲۹% |
فسفر (میلیگرم) | ۲۹ | ۴% |
روی (میلیگرم) | ۰.۴۲ | ۴% |
تمشک در دمای عادی یا جلوی آفتاب زود پلاسیده میشود، پس بهاندازه خرید کنید تا زودتر خورده شوند. تمشک یک تا دو روز در یخچال تازه میماند.
هشدار: تمشک در برخی افراد حساسیتهای جدی ایجاد میکند. برافروختگی و سرخی دهان و لبها و زبان، اگزما، کهیر، خارش پوست، سردرد، آبریزش بینی، خارش چشم، دلپیچه در معده و روده، افسردگی و بیخوابی از جمله رایجترین نشانههای حساسیت به تمشک است. افرادی که به میوههایی مثل تمشک حساسیت دارند، در مصرف آنها محتاط باشند و یا از آنها بپرهیزند.
مطالب مشابه: خواص میوهها، سبزیها و خوراکیها
دیدگاه خود را بنویسید