خواص تمر هندی و ارزش غذایی آن: تمر در عربی یعنی خرما فلذا تمر هندی یعنی خرمای هندی. تمر هندی از ادویهها و چاشنیهای ترش رایج در آشپزی است و در غذاهای ایرانی نیز کاربرد دارد. درخت بزرگ تمر هندی شاخههای بلند و سنگین و پربرگی دارد و ارتفاع آن گاهی تا حدود ۲۴ متر است. از این درخت غلافهایی شبیه لوبیا سبز میروید که میوه تمر هندی درون آن غلافها جای دارد. تمر هندی سرشار از آهن، منیزیم و ویتامین ب ۱ است. تمر هندی فواید متعددی دارد اما دارای عوارضی هم هست و لذا برخی افراد از جمله بانوان باردار از افراط در خوردن آن منع شدهاند. در ادامه، خواص تمر هندی و فواید و عوارض آن بیان و جدول ارزش غذایی آن ارائه خواهدشد.
تمر هندی یا تمر هندی در آشپزی ایرانی، بهعنوان نوعی چاشنی ترش بهکار میرود. برخی از غذایی که در آنها از تمر هندی استفاده میشود:
طبع تمر هندی در طب سنتی، سرد و خشک است. برای گرممزاجان و نیز برای دفع اخلاط مضر سوداوی و صفراوی مفید است. افراد سردمزاج برای تعدیل طبع تمر هندی میتوانند آنرا خیسانده و سپس صاف کنند و آنرا با کمی نبات بخورند. بیش از ۳۱ درصد تمر هندی، آب است، لذا تمر هندی برای رفع تشنگی است. تمر هندی برای کاهش تب، رفع تهوع و تقویت معده و قلب نیز مفید است. تمر هندی برای رفع یبوست نیز توصیه شده است. اما خوردن تمر هندی برای افرادی که ریه و طحال ضعیف دارند، ممکن است مضر باشد. عناب، بنفشه و لعاب بهدانه نیز از مصلحات تمر هندی هستند. برای سودمند است.
ظاهرا از دید طب سنتی برخی دیگر از کشورها نیز میوه تمر هندی مسهل، ملین و هاضم غذاست و برای درمان اختلالات صفرا (زرداب) تجویز میشود.
برخی از خواص تمر هندی چنین است:
این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم تمر هندی خام را نشان میدهد. همچنین نشان میدهد که با مصرف ۱۰۰ گرم تمر هندی خام، چنددرصد از میزان مصرف توصیه شده هر یک از مواد مغذی در روز تامین میشود.
ارزش غذایی | تمر هندی (۱۰۰ گرم، خام) | میزان تامین نیاز روزانه (پیشنهادی) |
انرژی (کیلوکالری) | ۲۳۹ | ۱۲% |
کربوهیدراتها (گرم) | ۶۲.۵ | ۴۰% |
پروتئین (گرم) | ۲.۸ | ۵% |
چربی کل (گرم) | ۰.۶ | ۳% |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰% |
فیبر خوراکی (گرم) | ۵.۱ | ۱۳% |
ویتامینها | ||
ب ۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۱۴ | ۳.۵% |
ب ۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۱.۹۳۸ | ۱۲% |
ب ۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۱۴۳ | ۳% |
ب ۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۰۶۶ | ۵% |
ب ۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۱۵۲ | ۱۲% |
ب ۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۴۲۸ | ۳۶% |
ویتامین آ (میکروگرم) | ۲ میکروگرم (معادل ۳۰ واحد) | ۱% |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۳.۵ | ۶% |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۰.۱ | کمتر از ۱% |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۲.۸ | ۲% |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۲۸ | ۲% |
پتاسیم (میلیگرم) | ۶۲۸ | ۱۳% |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۷۴ | ۷% |
مس (میلیگرم) | ۰.۸۶ | ۹.۵% |
آهن (میلیگرم) | ۲.۸ | ۳۵% |
منیزیم (میلیگرم) | ۹۲ | ۲۳% |
فسفر (میلیگرم) | ۱۱۳ | ۱۶% |
سلنیوم (میلیگرم) | ۱.۳ | ۲% |
روی (میلیگرم) | ۰.۱ | ۱% |
تمر هندی باید تازه و مرطوب و ترش باشد. هم غلاف و هم میوه تمر هندی چندین ماه در یخچال تازه میماند.
مطالب مشابه:
دیدگاه خود را بنویسید