خواص گیاه و دانه خردل و ارزش غذایی آن: خردل گیاهی با برگهای سبز و از مغذیترین سبزیهای برگدار زمستانی است. با اینکه مردم عموما خردل را با سس آن میشناسند، اما خود گیاه خردل ارزش غذایی فراوانی دارد و بسیار سالمتر از سس آن است. خردل بیش از برخی میوهها و سبزیهای رایج از آنتیاکسیدانهایی مثل ویتامین آ، ویتامین کا، کاروتنها و فلاونوئید برخوردار است. با اینکه خردل ارزش غذایی و فواید درمانی فراوانی دارد اما مصرف نابهجا یا بیش از اندازه آن ممکن است عوارض جدی در پی داشته باشد. در این مطلب، خواص گیاه خردل، خواص دانه خردل و جدول ارزش غذایی هر دو ارائه خواهدشد.
خردل احتمالا در اصل، گیاه بومی هیمالیا در منطقه شبهقاره هند بوده است که از دوران باستان بهخاطر برگها و دانههای روغنیاش کشت میشده است. کلم و کلم بروکلی از گیاهان همخانواده خردل محسوب میشوند. برگهای خردل طعم تند و باطراوتی دارند. هم برگها و هم دانههای خردل مصرف خوراکی دارند. از دانه خردل روغن نیز استخراج میشود. گیاه خردل معمولا در دو گونه اصلی سبز و قرمز یافت میشود. دانه خردل نیز سه گونه اصلی دارد که شامل دانه خردل سفید (زرد کمرنگ)، قهوهای و مشکی است. طعم دانه خردل مشکی تندتر از دیگر گونههاست. در ادامه، ابتدا به خواص گیاه خردل و سپس به خواص دانه خردل اشاره میشود.
گیاه خردل باید باطراوت و رنگ برگهایش سبز تیره باشد. خردل نباید چروکیده، لکهدار یا برگهایش زرد شده باشد. برگهای خردل در دمای عادی اتاق زود میپژمرند. لذا باید آن را سریعا در یخچال بگذارید. با اینکه برگ خردل در جای سرد تا ۳ روز نسبتا تازه میماند اما بهتر است تا جای ممکن زودتر و تازهتر خورده شود تا مواد مغذی بیشتری از آن جذب شود.
هشدارها درباره مصرف گیاه خردل
دانه خردل دانه روغنی ارزشمندی است که از دیرباز کاربرد داشت است. دانه خردل از گیاه خردل بهدست میآید. در کل سه گونه اصلی خردل در دنیا کشت میشود:
در طب سنتی ایرانی، طبع خردل بسیار گرم و خشک است و لذا میتواند یک داروی گیاهی قوی محسوب شود. لذا هرگز نباید در مصرف آن افراط کرد زیرا ممکن است عوارض بسیار بدی داشته باشد. برای مثال مصرف بیش از حد خردل به کلیه و کبد آسیب میزند و معده و دستگاه گوارش را ملتهب میکند. مصرف دانه خردل همراه غذا به هضم آن کمک و معده را گرم میکند. درد کبد را آرام میکند. رطوبت معده و مغز را کاهش میدهد. گرفتگی رگها، مغز و بافت کبد را باز میکند. سرکه، کاسنی و بادارم شیرین درختی از مصلحات دانه خردل محسوب میشوند.
در طب سنتی ایرانی توصیه شده است افراد با سابقه سنگ صفرا یا سنگ کلیه، زنان باردار و افرادی که طبعشان گرم است، دانه خردل مصرف نکنند.
در طب سنتی برخی از سایر مناطق دنیا نیز دانه خردل و روغن آن برای تسکین درد ماهیچه، روماتیسم و درد آرتروز بهکار میرفته است. در هند روغن خردل را به پوست سر میمالیدند و معتقد بودند که باعث رشد مو میشود.
خود دانه خردل هیچ طعم و مزهای ندارد. مزه تند دانه خردل ناشی از گازهایی است که هنگام له شدن و مخلوط شدن دانهها با آب دهان آزاد میشود و آنزیم میروسیناس را فعال میکند.
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، دانه خردل سفید نسبت به دانه خردل سیاه و قهوهای تندی ملایمتری دارد و دانه خردل سیاه تندتر از دیگر گونههاست. در فروشگاهها دانه خردل بهصورتهای گوناگون مثل دانه و پودر فروخته میشود.
دانه خردل در جای خنک، خشک و بدون رطوبت و در دمای عادی اتاق ماهها سالم میماند. اما اگر دانهها پودر شده باشند، باید در ظرف دربسته و چفتشده و در یخچال نگهداری شوند.
هشدار درباره مصرف دانه خردل:
در کل، مصرف دانه و روغن خردل به مقدار کم برای انسان ایرادی ندارد. اما مصرف بیشتر آن میتواند باعث سوزش و خونریزی معده و مخاط شود. ضمنا تماس درازمدت دانه یا روغن خردل با پوست نیز ممکن است سبب سوختگی شود.
در این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم خردل خام و ۱۰۰ گرم دانه خردل خام ارائه شده است.
ارزش غذایی | گیاه خردل | دانه خردل |
انرژی (کیلوکالری) | ۲۷ | ۵۰۸ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۴.۶۷ | ۲۸.۰۹ |
پروتئین (گرم) | ۲.۸۶ | ۲۶.۰۸ |
چربی کل (گرم) | ۰.۴۲ | ۳۶.۲۴ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰ |
فیبر خوراکی (گرم) | ۳.۲۰ | ۱۲.۲ |
ویتامینها | ||
ب ۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۱۲ | ۱۶۲ |
ب ۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۸۰۰ | ۴.۷۳۳ |
ب ۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۲۱۰ | ۰.۸۱۰ |
ب ۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۱۸۰ | ۰.۳۹۷ |
ب ۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۱۱۰ | ۰.۲۶۱ |
ب ۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۸۰ | ۰.۸۰۵ |
ویتامین آ (واحد) | ۳۰۲۴ (یا ۱۵۱ میکروگرم) | ۳۱ (یا ۱.۵ میکروگرم) |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۷۰ | ۷.۱ |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۰ | ۱۹.۸۲ |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۲۵۷.۵ | ۵.۴ |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۲۰ | ۱۳ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۳۸۴ | ۷۳۸ |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۱۱۵ | ۲۶۶ |
مس (میلیگرم) | ۰.۱۶۵ | ۰.۶۴۵ |
آهن (میلیگرم) | ۱.۶۴ | ۹.۲۱ |
منیزیم (میلیگرم) | ۳۲ | ۳۷۰ |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۴۸۰ | ۲.۴۸۸ |
سلنیوم (میلیگرم) | ۰.۹ | ۲۰۸.۱ |
روی (میلیگرم) | ۰.۲۵ | ۶.۰۸ |
همانطور که در جدول ملاحظه میشود، برگ خردل بسیار کمکالری و کمچرب است اما دانه خردل کالری و چربی بسیار بیشتری دارد. ضمنا برگ گیاه خردل ویتامین آ، ویتامین ث و ویتامین کا بسیار بیشتری دارد اما سایر مواد معدنی و مغذی دانه خردل بسیار بیشتر از گیاه آن است. شاید این یکی از علتهایی است که نشان میدهد در مصرف دانه خردل نباید افراط شود.
مطالب مشابه:
دیدگاه خود را بنویسید