خواص مارچوبه و ارزش غذایی آن: مارچوبه خواص ضدسرطان دارد و به تنظیم فشار خون کمک میکند. همچنین برای مقابله با زوال عصبی و عفونتهای ویروسی مفید است. مارچوبه معمولا در سه رنگ سبز، بنفش و سفید بهعمل میآید که گونه سبز آن در ایران رایجتر است. مارچوبه در ایران کمتر کشت میشود و بههمین علت گیاه خوراکی نسبتا گرانی است. در این مطلب، به خواص مارچوبه و جدول ارزش غذایی آن اشاره خواهدشد. همچنین طبع مارچوبه و خواص مارچوبه از نظر طب سنتی ایرانی بیان خواهدشد. در پایان نیز درباره نحوه خرید و نگهداری مارچوبه نکاتی ارائه خواهدشد.
از نظر طب سنتی ایرانی، طبع مارچوبه گرم و خشک است. خوردن مارچوبه دید چشم را تقویت میکند، تببر است و به رفع کمخونی و مقابله با خستگی و افسردگی کمک میکند. طب سنتی ایرانی مصرف بیش از حد مارچوبه در دوران بارداری را توصیه نمیکند. مارچوبه برای مبتلایان به رماتیسم و سنگکلیه نیز خوب نیست. ضمنا توصیه شده است افرادی که نارسایی کلیه یا اختلالات قلبی شدید دارند هرگز از مارچوبه استفاده نکنند.
امروزه مارچوبه در غذاهای ایرانی کاربرد نسبتا کمتری دارد اما هنوز هم میتوان غذاهایی را یافت که با این گیاه خوراکی مقوی تهیه میشوند. برخی از غذاهای ایرانی که در آنها مارچوبه بهکار میرود چنین هستند:
محققان حدود ۱۰۰ ترکیب شیمیایی گیاهی را در مارچوبه کشف کردهاند. برخی مطالعات از نقش موثر مارچوبه برای مقابله با دیابت نوع ۲ حکایت دارند. برخی مطالعات نیز از اثر مستقیم مارچوبه بر غدههای سرطانی حکایت دارند. مصرف مارچوبه تنگ شدن رگهای خونی جلوگیری میکند و بههمین جهت در تنظیم فشار خون موثر است. برخی از خواص مارچوبه چنین است:
در این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم مارچوبه خام ارائه شده است.
ارزش غذایی | ۱۰۰ گرم مارچوبه خام |
انرژی (کیلوکالری) | ۲۰ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۳.۳۸ |
پروتئین (گرم) | ۲.۲۰ |
چربی کل (گرم) | ۰.۱۲ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ |
فیبر خوراکی | ۲.۱ گرم |
ویتامینها | |
ب ۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۵۲ |
ب ۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۹۷۸ |
ب ۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۲۷۴ |
ب ۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۰۹۱ |
ب ۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۱۴۱ |
ب ۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۱۴۳ |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۵.۶ |
ویتامین آ (میکروگرم) | ۳۸ |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۱.۱۳ |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۴۱.۶ |
الکترولیتها | |
سدیم (میلیگرم) | ۲ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۲۰۲ |
مواد معدنی | |
کلسیم (میلیگرم) | ۲۴ |
مس (میلیگرم) | ۰.۱۸۹ |
آهن (میلیگرم) | ۱.۱۴ |
منیزیم (میلیگرم) | ۱۴ |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۱۵۸ |
فسفر (میلیگرم) | ۵۲ |
سلنیوم (میکروگرم) | ۲.۳ |
روی (میلیگرم) | ۰.۵۴ |
مارچوبه را بهتر است تا جای ممکن تازه مصرف شود. در غیر اینصورت شیرینی خود را از دست میدهد زیرا بیشتر قند آن به نشاسته تبدیل میشود. لذا میتوانید مارچوبه را مستقیما از کشاورز یا بازارچههای زراعی بخرید.
در صورت خرید از فروشگاه، مارچوبههایی را انتخاب کنید که نازک، سفت، صاف، هماندازه و رنگشان بنفش یا سبز تیره باشد و نوکشان بسته باشد. مارچوبه کهنه معمولا خراشدار و رنگ آن مات و عطر آن اندک است.
مارچوبه زود میپژمرد لذا باید در ساعات صبح که هوا خنک است، از مزرعه یا باغچه چیده شود. پس از چیدن مارچوبه آنها را در آب یخ فرو کنید تا گرمای آن رفع شود. سپس آب مارچوبهها را بگیرید و آنها را درون کیسه پلاستیکی بگذارید. مارچوبه را در هوای نسبتا مرطوب و در دمای حدود منفی ۲ تا منفی ۵ درجه سانتیگراد در یخچال نگهدارید. اگر دما بیش از این باشد، مارچوبه بخشی از قندهای طبیعی و ویتامین ث خود را از دست میدهد و نتیجتاً سفتتر و بهمرور فاسد میشود و طعم و عطرش کاهش مییابد.
ماخذ تصاویر: سایت iranderakht.com
مطالب مشابه:
دیدگاه خود را بنویسید