تشخیص گوشت سالم از ناسالم: گوشت در غذاهای ایرانی جایگاه ویژهای دارد. کبابها، آبگوشتها و بسیاری از خورشها و خوراکهای ایرانی با گوشت تهیه میشوند. بهطور کلی، گوشت و بهویژه گوشت گوسفندی منبع غذایی بسیار مقوی و مفیدی است. اما اگر فاسد شود مصرف آن مسمومیتهای شدیدی را موجب میشود و بسیار خطرناک خواهدبود. لذا پیش از خرید و مصرف گوشت حتما باید از سلامت آن اطمینان حاصل شود. تشخیص دقیق گوشت سالم از ناسالم نیازمند بررسیهای علمی و آزمایشگاهی است. اما مصرفکنندگان عادی نیز برای تشخیص گوشت سالم از ناسالم میتوانند به ویژگیهای ظاهری گوشت توجه کنند. توجه به ویژگیهایی همچون بافت، رنگ و بوی گوشت میتواند تا حدی سلامت آن را اثبات کند. در ادامه، به برخی از ویژگیهای مهم برای تشخیص انواع گوشت سالم از ناسالم شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ و گوشت ماهی که در کشورمان کاربرد بیشتری دارند، اشاره میشود.
دقت در برخی از ویژگیهای ظاهری گوشت قرمز مثل رنگ، بو، بافت و سطح آن میتواند در تشخیص گوشت قرمز سالم از ناسالم سودمند باشد. گوشت قرمز فاسد بوی زنندهای دارد، رنگ آن غیرطبیعی و سطح آن لیز و آبکی است. طبق توصیههای دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور، گوشت قرمز تازه و نیز گوشت قرمز منجمد، چربی گوشت قرمز و گوشت قرمز چرخکرده سالم باید چند ویژگی مهم داشته باشند که در این بخش به آنها اشاره میشود.
گوشت قرمز منجمد علاوه بر ویژگیهای فوق باید چند مشخصه دیگر نیز داشته باشد:
چربی سالم گوشت قرمز نیز ویژگیهایی دارد که چنین هستند:
علاوه بر مواردی که پیشتر درباره سالم بودن گوشت قرمز گفته شد، هنگام خرید گوشت قرمز چرخکرده، توجه به چند مورد دیگر نیز ضروری است:
برخی از ویژگیهای ظاهری برای تشخیص گوشت سالم مرغ از گوشت ناسالم به نقل از گروه تخصصی سلامت و محیط کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، چنین است:
نکته: باتوجه به اینکه در مرغداریهای صنعتی به مرغها واکسن و آنتیبیوتیک تزریق یا خورانده میشود، حتیالامکان از جگر یا همان کبد مرغ استفاده نکنید. زیرا جگر مرغ محل تجمع رسوبات داروهاست. پوست مرغ نیز همین عارضه را دارد. لذا بهتر است پیش از پختن مرغ، پوست آن کنده شود.
اطلاعات بیشتر درباره تشخیص گوشت مرغ سالم از ناسالم: سایت سازمان دامپزشکی کشور
مصرف گوشت فاسد بسیار خطرناک است لذا پیش از خرید و مصرف گوشت باید از سلامتی و تازگی آن مطمئن بود. تشخیص دقیق گوشت سالم از ناسالم نیازمند آزمایشهای و تاییدهای مراجع ذیصلاح علمی است. اما با توجه به برخی از ویژگیها ظاهری گوشت نیز میتوان به سالامتی و تازگی آن پی برد. بهطور کلی، گوشت سالم رنگ و بوی غیرعادی ندارد، بیش از حد مرطوب یا بیش از حد خشک نیست، و از قوام خوبی برخوردار است، یعنی وانمیرود.
دیدگاه خود را بنویسید