فواید و خواص موز: موز اگر شیرین و رسیده و طبیعی باشد، میوهای مغذی و مقوی است و خواص متعددی دارد. اما موز کال مضر است. موز رسیده و شیرین نشاطآور و برای تقویت کلیهها مفید است. اما مصرف بیرویه یا نادرست موز نیز عوارضی دارد. در این مطلب به فواید، عوارض و خواص موز و نیز جدول ارزش غذایی آن اشاره و میزان کالری، مواد معدنی و ویتامینهای موجود در موز بیان شده است.
اکثر موزهای موجود در بازار ایران وارداتی هستند اما جالب است بدانید که این میوه در مناطقی از سیستان و بلوچستان نیز به عمل میآید. موزهای منطقه سیستان و بلوچستان کوچکتر اما ظاهرا شیرین و خوشمزهاند.
طعم و عطر موز در فرهنگ غذایی ایران جایگاه مطلوبی دارد و لذا محصولات غذایی صنعتی متعددی مثل بیسکوییت و کیک با طعم موز تولید میشود. بهعلاوه، در خانه نیز با بهرهگیری از موز میتوان کیکها و میانوعدههای خوشمزهای تهیه کرد. برخی از خوراکیهایی که با موز تهیه میشوند چنین هستند:
بهنوشته سایت طبایع، از نظر طب سنتی ایرانی، طبع موز گرم و تر است. موز اگر نرم و شیرین و رسیده باشد خواص بسیاری دارد. موز طبیعی و سالم، مغذی و چاقکننده و نشاطآور و برای تقویت کلیهها و رفع ضعف کلیه مناسب است. اما موزهای سبز و کال وارداتی که روند رسیدنششان با مواد شیمیایی تسریع میشود، مضر هستند. موز کال و سبز، دیرهضم است و معده را ضعیف و خون را غلیظ میکند. توصیه شده است که موز را ناشتا نخورید و اگر خواستید برای صبحانه موز بخورید، آن را همراه عسل میل کنید.
مصرف بیرویه موز خون را غلیظ و سوداوی میکند و در مناطق مرطوب، سبب انسداد عروق میشود و به کبد آسیب میزند.
توصیه شده است که موز را ناشتا نخورید و اگر خواستید برای صبحانه موز بخورید، آن را همراه عسل میل کنید. ضمنا بعد از خوردن موز آب ننوشید.
با اینکه موز خاصیت نرمکنندگی دارد اما مصرف بیرویه آن سبب یبوست میشود. مصرف موز برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند، مضر است. ایجاد حس خوابآلودگی و پوساندن دندان از دیگر عوارض مصرف بیرویه موز است.
نمک، عسل، مربای زنجبیل و سکننجبین از مصلحات موز هستند لذا افرادی که طبعشان گرم و خشک است بهتر است موز را با یکی از این مصلحات مصرف کنند.
این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم موز خام را نشان میدهد.
ارزش غذایی | ۱۰۰ گرم موز خام | |
انرژی (کیلوکالری) | ۸۹ | ۴.۵% |
کربوهیدراتها (گرم) | ۲۲.۸۴ | ۱۸% |
پروتئین (گرم) | ۱.۰۹ | ۲% |
چربی کل (گرم) | ۰.۳۳ | ۱% |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰% |
فیبر خوراکی (گرم) | ۲.۶ | ۷% |
قندها | ۱۲.۲۳ | – |
ویتامینها | ||
ب۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۲۰ | ۵% |
ب۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۶۶۵ | ۴% |
ب۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۳۳۴ | ۷% |
ب۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۳۶۷ | ۲۸% |
ب۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۰۷۳ | ۵% |
ب۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۳۱ | ۲% |
ویتامین آ (واحد) | ۶۴ | ۲% |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۸.۷ | ۱۵% |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۰.۱ | ۱% |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۰.۵ | ۱% |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۱ | ۰% |
پتاسیم (میلیگرم) | ۳۵۸ | ۸% |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۵ | ۰.۵% |
مس (میلیگرم) | ۰.۰۷۸ | ۸% |
آهن (میلیگرم) | ۰.۲۶ | ۲% |
منیزیم (میلیگرم) | ۲۷ | ۷% |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۰۲۷ | ۱۳% |
فسفر (میلیگرم) | ۲۲ | ۳% |
سلنیوم (میکروگرم) | ۱ | ۲% |
روی (میلیگرم) | ۰.۱۵ | ۱% |
موز رسیده، زود سیاه میشود لذا فاصله خرید تا مصرف آن نباید طولانی نباشد. پرورشدهندگان موز این میوه را معمولا زمانی که هنوز سبز و نارسیده است میچینند تا حین انتقال به بازارهای داخلی و خارجی لهیده و سیاه نشود. موز کال اگر چند روز در دمای اتاق یا حتی یخچال بماند یا اگر نزدیک میوههای دیگر باشد، رسیده میشود. اما گاهی به موز سبز و نارس گاز اتیلن نیز میزنند تا زودتر زرد و رسیده شود. موز کال ممکن است سبب بروز دلدرد و سوءهاضمه شود.
هشدار: معدودی از افراد نسبت به موز حساسیت دارند و ممکن است تا چند ساعت پس از بلعیدن موز دور دهان یا گلویشان بخارد یا متورم شود. برخی افراد نیز در صورت مصرف موز کهیر میزنند و گاهی دچار مشکلات معده یا روده میشوند که تهوع، استفراغ و اسهال از آن جمله است.
مقالات مشابه: خواص میوهها، سبزیها و خوراکیها
دیدگاه خود را بنویسید