خواص اسفناج پخته و خام: اسفناج نوعی سبزی با برگ سبز است و بهخاطر خواص آنتیاکسیدانی و ضدسرطانی شهرت دارد. برگهای سبز و نرم اسفناج هم بهصورت خام و هم بهصورت پخته خورده میشوند. برگ اسفناج برای بازیابی توان بیماران مفید است. البته افرادی که اختلالات تیروئیدی دارند باید در مصرف آن محتاط باشند و حتی پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنند. در ادامه، درباره خواص اسفناج پخته و خام، طبع اسفناج در طب سنتی و جدول ارزش غذایی اسفناج مطالب بیشتری بیان خواهدشد.
در سایت طبایع آمده است، اسفناج برای بیمارانی که دوره نقاهتشان را میگذرانند، بهویژه کسانی که بیمارایشان با تب همراه بوده است، مفید است. لذا توصیه شده است آندسته از بیماران کرونایی که نسبتا بهبود یافتهاند اما هنوز ضعف دارند، اسفناج بخورند. بدن بیماران کرونایی در اثر عفونت و تب ضعیف میشود و رطوبت بدنشان کاهش مییابد. درنتیجه ممکن است به یبوست و خشکی بدن دچار شوند. در چنین مواردی توصیه شده است که افراد برای تامین آب بدنشان غذاهای آبکی مثل آش ساده و بهخصوص اسفناج بخورند. (هشدار داده شده است که بیماران کرونایی نباید برای تامین آب بدن خود از میوههایی چون هندوانه و خریزه استفاده کنند.)
بیش از ۹۰ درصد اسفناج، آب است و لذا این سبزی بهخوبی میتواند رطوبت از دست رفته بدن را تامین و از تشنگی جلوگیری کند. اسفناج ملین خوبی است و برای رفع یبوست مناسب است. ضمنا اسفناج معمولا با معدههای حساس یا نفاخ نیز سازگار است.
اسفناج خون خوبی تولید میکند و حاوی آهن است اما از نظر برخی متخصصان طب سنتی، اسفناج برای کمخونی ناشی از فقر آهن مناسب نیست، زیرا ترکیبات آن طوری است که بههمان اندازه که آهن تولید میکند، بههمان اندازه نیز آهن را از بدن دفع میکند.
برگ اسفناج برای درمان زخم نیز مفید است. برای این منظور، برگ اسفناج را در روغن زیتون بپزید و پس از آنکه بهاندازه کافی سرد شد، آنرا روی زخم بگذارید (ماخذ)
از نظر طب سنتی ایرانی، طبع اسفناج سرد و تر است اما سردی آن اندک است و لذا افراد سردمزاج نیز میتوانند از آن استفاده کنند؛ مگر اینکه سردی مزاجشان شدید و یا به بیماریهای سرد مبتلا باشند که در اینصورت میتوانند اسفناج را با کمی ادویه مثل دارچین، فلفل یا زنجبیل و یا با پیاز یا روغن گاو مصرف کنند.
افراط در مصرف اسفناج برای برخی افراد مضر است، از جمله:
هنگام خرید سبزی خوردن میتوانید کمی هم اسفناج خام بهآن اضافه کنید. اسفناج همچنین یکی از ترکیبات مهم سبزی آش است و لذا از سبزیهای پرکاربرد آشهای ایرانی است. علاوه بر این، غذاهای دیگری نیز با اسفناج تهیه میشود از جمله:
در این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم اسفناج خام و ۱۰۰ گرم اسفناج آبپز بدون نمک نشان داده شده است.
ارزش غذایی | اسفناج خام | اسفناج پخته (آبپز بدون نمک) |
انرژی (کیلوکالری) | ۲۳ | ۲۳ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۳.۶۳ | ۳.۷۵ |
پروتئین (گرم) | ۲.۸۶ | ۲.۹۷ |
چربی کل (گرم) | ۰.۳۹ | ۰.۲۶ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰ |
فیبر خوراکی (گرم) | ۲.۲ | ۲.۴ |
ویتامینها | ||
ب ۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۱۹۴ | ۱۴۶ |
ب ۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۷۲۴ | ۰.۴۹۰ |
ب ۵ / اسید پنتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۰۶۵ | ۰.۱۴۵ |
ب ۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۱۹۵ | ۰.۲۴۲ |
ب ۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۱۸۹ | ۰.۲۳۶ |
ب ۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۷۸ | ۰.۰۹۵ |
ویتامین آ (میکروگرم) | ۴۶۹ | ۵۲۴ |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۲۸.۱ | ۹.۸ |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۲.۰۳ | ۲.۰۸ |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۴۸۲.۹ | ۴۹۶.۶ |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۷۹ | ۷۰ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۵۵۸ | ۴۶۶ |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۹۹ | ۱۳۶ |
مس (میلیگرم) | ۰.۱۳۰ | ۰.۱۷۴ |
آهن (میلیگرم) | ۲.۷۱ | ۳.۵۷ |
منیزیم (میلیگرم) | ۷۹ | ۸۷ |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۸۹۷ | ۰.۹۳۵ |
سلنیوم (میکروگرم) | ۱ | ۱.۵ |
روی (میلیگرم) | ۰.۵۳ | ۰.۷۶ |
همانگونه که از جدول پیداست، ارزش غذایی اسفناج خام و پخته کموبیش مشابه است لذا مصرف آن در هر دو صورت مفید است. اسفناج خام ویتامین ث بیشتری دارد و ویتامین ب ۹ آن نیز کمی بیشتر از اسفناج پخته است. اما سایر ویتامینها و مواد معدنی در اسفناج پخته نسبتا بیشتر است.
رنگ برگهای اسفناج تازه، سبز تیره است. اسفناج تازه نباید پژمرده و زرد باشد. برگ اسفناج را در خانه با آب روان بشویید و آنرا حدود ۳۰ دقیقه در آبنمک نگه دارید تا اگر سموم آفتکش و آلودگی داشت، رفع شود. اسفناج تا یک هفته در یخچال تازه میماند. اما بهتر است اسفناج را تازه بخورید تا نفع بیشتری داشته باشد. ضمنا به هشدارهای بخش بعد توجه کنید.
هشدار:
ماخذ تصاویر: zerafat.com
مطالب مشابه:
دیدگاه خود را بنویسید