خواص ترخون خام و پخته و خشک: ترخون سبزی معطری است که میتوان آنرا خام، پخته یا خشک خورد. ترخون خاصیت بیحسکنندگی دارد و لذا میتواند درد دندان و لثه را تسکین دهد. ضمنا اشتها را افزایش میدهد و برای قلب و عروق نیز مفید است. اما افراط در مصرف ترخون مضر است. همچنین توصیه شده است کسانی که بههر علت خونریزی دارند، ترخون نخورند. در این مقاله، خواص ترخون بیان میشود. سپس به عوارض احتمالی آن اشاره و بعد، جدول ارزش غذایی ترخون خشک ارائه میشود.
ترخون در سبد سبزیخوردن ایرانیها جایگاه خاصی دارد. این سبزی خوشطعم و خوشعطر در برخی از غذاهای ایرانی مثل آشها و پلوها بهکار میرود. در غذاهایی مثل شامیپلو (دستور پخت) حتی از ترخون خشک نیز استفاده میشود.
طبع ترخون در طب سنتی ایرانی، گرم و خشک است. جویدن ترخون دهان را خوشبو میکند. ترخون رطوبت بدن را خشک میکند لذا افراد لاغر باید در مصرف آن احتیاط کنند. از دیدگاه طب سنتی، ترخون برای درمان بیخوابی افراد سوداویمزاج موثر است و این افراد میتوانند ترخون را خشک کنند و روی غذا بریزند و بخورند اما نباید در مصرف ترخون زیادهروی کنند. عسل، کرفس و رازیانه از مصلحات ترخون هستند و طبع آنرا اصلاح میکنند (ماخذ).
هشدار: ترخون خون را رقیق میکند و از لخته شدن خون جلوگیری میکند. لذا کسانی که به هر علت دچار خونریزی هستند، بهتر است از مصرف ترخون بپرهیزند یا پیش از مصرف حتما با پزشک متخصص مشورت کنند.
در ادامه، برخی از خواص ترخون با توضیحات بیشتری بیان میشوند.
ترخون خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و لذا با رادیکالهای آزاد مقابله میکند. رادیکالهای آزاد در اثر سوختوساز در بدن تولید میشوند و به سلولها آسیب میزنند. لذا باید سریعا دفع شوند. مطالعات نشان دادهاند که روغن ترخون رادیکالهای آزاد را میزداید.
در طب سنتی برخی کشورها ترخون از دیرباز برای تسکین درد دندان تجویز میشده است. برای بیحس کردن دهان و کاهش درد دندان ترخون را میجویدند. هم ترخون و هم میخک مادهای موسوم به اوژنول دارند که بیحسی موضعی ایجاد میکند. ترخون همچنین برای کاهش درد لثه نیز که معمولا هنگام دنداندرد ایجاد میشود، مفید ست.
ترخون از دیرباز برای تقویت دستگاه گوارش بهکار میرفته است، زیرا به تولید صفرا در کبد کمک میکند. لذا نهتنها قدرت هضم طبیعی را افزایش میدهد بلکه مشکلات رایج گوارشی مثل سوء هاضمه را رفع میکند. در برخی شیوههای درمان سنتی برای نابود کردن کرم روده نیز از ترخون استفاده میشده است.
مطالعات آزمایشگاهی نشان دادهاند که برخی ترکیبات موجود در ترخون از چسبیدن پلاکتهای خون به دیواره رگها جلوگیری میکنند. درنتیجه، جلوی ایجاد لختههای خون در رگهای کوچک قلب و مغز را میگیرند و بدینسان از حملات و سکتههای قلبی و مغزی پیشگیری میکنند.
در این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم ترخون خشک ارائه شده است.
ارزش غذایی | ۱۰۰ گرم ترخون خشک |
انرژی (کیلوکالری) | ۲۹۵ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۵۰.۲۲ |
پروتئین (گرم) | ۲۲.۷۷ |
چربی کل (گرم) | ۷.۲۴ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ |
فیبر خوراکی (گرم) | ۷.۴ |
ویتامینها | |
فولاتها (میکروگرم) | ۲۷۴ |
نیاسین (میلیگرم) | ۸.۹۵ |
پیریدوکسین (میلیگرم) | ۲.۴۱ |
ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۱.۳۳۹ |
تیامین (میلیگرم) | ۰.۲۵۱ |
ویتامین آ (واحد) | ۴۲۰۰ |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۵۰ |
الکترولیتها | |
سدیم (میلیگرم) | ۶۲ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۳۰۲۰ |
مواد معدنی | |
کلسیم (میلیگرم) | ۱۱۳۹ |
مس (میلیگرم) | ۰.۶۷۷ |
آهن (میلیگرم) | ۳۲.۳۰ |
منیزیم (میلیگرم) | ۳۴۷ |
منگنز (میلیگرم) | ۷.۹۶۷ |
سلنیوم (میکروگرم) | ۴.۴ |
روی (میلیگرم) | ۳.۹ |
ماخذ تصویر ابتدای مقاله: tabaye.ir
مقالات مشابه:
دیدگاه خود را بنویسید