خواص آناناس تازه: در طب سنتی ایرانی، طبع آناناس گرم و تر است. آناناس از میوههای مقوی استوایی است. درخت آناناس در برابر کمآبی و خشکی مقاوم است. پوسته خارجی آناناس سخت و فلسدار است اما میوهاش آبدار و شیرین است و اندکی هم به ترشی میزند. آناناس ویتامینها و مواد معدنی فراوانی دارد لذا بسیار مغذی است و برای سلامتی قلب و عروق و مقابله، سلامت چشم و لثه و استخوانها و نیز برای مقابله با آرتروز مفید است. آناناس رقیقکننده خون است و ایجاد لختههای خون در رگها جلوگیری میکند. البته افرادی که دچار خونریزی هستند بهخاطر همین خاصیت آناناس باید از مصرف آن بپرهیزند. در این مطلب، خواص آناناس تازه بیان میشود و سپس جدول ارزش غذایی آناناس تازه، آناناس خشک و آب آناناس ارائه خواهدشد.
همانطور که اشاره شد، میوه آناناس در ایران قدمت چندانی ندارد. لذا طبیعی است که این میوه در غذاها یا شیرینیهای سنتی ایران جایگاه خاصی نداشته باشد. اما در خوراکیها و میانوعد سازگار است. برخی از خوراکیها و میانوعدههایی که با آناناس تهیه میشوند چنین هستند:
بهنوشته طبایع، از نظر طب سنتی ایرانی، طبع آناناس گرم و تر است. آناناس بلغم را از سینوسها میزداید، زخم را التیام میدهد و برای سلامت روده و برای درمان برونشیت، بیماریهای ریه، سینوزیت و آلرژیهای تورمی مفید است و به بهبود هضم غذا نیز کمک میکند. ضمنا آناناس مادهای موسوم به بتا کاروتن دارد که برای سلامت چشم و بینایی سودمند است.
آناناس برای سلامت ریه مفید است. لذا برخی کارشناسان، مصرف آناناس و کمپوت آن را برای بیماران کرونایی که دوران نقاهتشان را میگذرانند، مفید دانستهاند.
در مصرف هیچ خوراکی و میوهای نباید افراط کرد و آناناس نیز از این قاعده مستثنی نیست. افراط در مصرف آناناس موجب زخم دهان میشود، زخم معده و زخم اثنی عشر را تشدید میکند. پتاسیم موجود در آناناس نیز به بیماری کلیه منجر شود.
توصیه شد است که آناناس هر بار، کم و در ساعات اول شب مصرف شود. آب انار و آب لیمو از مصلحات آناناس هستند یعنی طبع آن را تعدیل میکنند (ماخذ).
ضمنا آناناس مادهای موسوم به بروملاین دارد که خون را رقیق و از ایجاد لختههای خونی پیشگیری میکند. این ویژگی آناناس برای سلامتی مفید است اما برای افرادی که به دچار خونریزی هستند، مضر است زیرا خونریزی را افزایش میدهد (ماخذ). لذا افرادی که خونریزی دارند باید از مصرف آناناس بپرهیزند، زیرا تداوم مصرف بروملاین طی دوره خونریزی ممکن است نهایتا به کمخونی نیز منجر شود.
آناناس برای قلب و عروق، بینایی، استخوان، لثه و نیز برای کاهش درد آرتروز مفید است. برخی از فواید و خواص آناناس را میتوان چنین برشمرد (ماخذ):
تباهی لکه زرد شکبیه چشم، عارضهای است که معمولا در سنین پیری رخ میدهد و بینایی را مختل میکند و حتی ممکن است به نابینایی نسبی منجر شود. مصرف آناناس احتمال بروز این بیماری را ۳۶ درصد کاهش میدهد.
آناناس منگنز فراوانی دارد. منگنز مادهای معدنی است که برای ساخت و استحکام استخوان و بافتهای پیوندی، لازم است. با مصرف یک پیمانه آناناس حدود ۷۳ درصد از نیاز روزانهتان به منگنز تامین میشود.
سلامتی لثه بر سلامت دهان و دندان نیز اثر میگذارد. آناناس لثهها را تقیوت میکند و لذا برای سلامتی و استحکام دندانها نیز مفید است.
وقتی فشار خون بیش از حد افزایش پیداکند، خون هنگام گردش در رگها به دیواره رگها فشار میآورد. مصرف پتاسیم و در عین حال، کاهش میزان مصرف سدیم، یکی از راههای مناسب برای تنظیم فشار خون است. صد گرم آناناس ……. پتاسیم و فقط یک میلیگرم سدیم دارد.
آناناس میوه شیرینی است و اشتها را کاهش میدهد. ضمنا چربی چندانی ندارد اما قندهای طبیعی آن، بخشی از انرژی موردنیاز انسان را تامین میکند. لذا مصرف آناناس بهمیزان کافی میتواند به کاهش وزن کمک کند.
هشدار: آناناس ممکن است با برخی افراد سازگار نباشد. در اینصورت عوارضی مثل تهوع، استفراغ یا اسهال در آنها بروز مییابد و شاید بهخاطر بروملاین موجود در آناناس دلپیچه نیز بگیرند.
این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم آناناس تازه یا خام و ۱۰۰ گرم آناناس خشک را نشان میدهد. ستون سوم و پنجم جدول نشان میدهند که با خوردن ۱۰۰ گرم آناناس خام (ماخذ) و خشک (ماخذ)، چند درصد از نیاز روزانه انسان به مواد مغذی مختلف تامین میشود. این درصدها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تعیین شدهاند. خوردنی ها، توصیههای این سازمان را تایید یا رد نمیکند. این درصدها در جدول درج شدهاند تا میزان مواد مغذی موجود در هر یک، بهتر درک شود.
ارزش غذایی | آناناس تازه خام | درصد تامین مواد | آناناس خشک | درصد تامین مواد |
انرژی (کیلوکالری) | ۵۰ | ۲.۵% | ۳۱۳ | حدود ۱۶% |
کربوهیدرات (گرم) | ۱۳.۵۲ | ۱۰% | ۸۱.۵۴ | ۳۰% |
پروتئین (گرم) | ۰.۵۴ | ۱% | ۱.۴۳ | ۳% |
چربی کل (گرم) | ۰.۱۲ | کمتر از ۱% | ۰.۴۷ | ۱% |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰% | ۰ | ۰% |
فیبر خوراکی (گرم) | ۱.۴ | ۴% | ۳.۷ | ۱۳% |
قندها (گرم) | ۹.۸۵ | – | ۷۲.۹۴ | – |
ویتامینها | ||||
ب۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۱۸ | ۴.۵% | ۲۴ | ۶% |
ب۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۵ | ۴% | ۱.۱۹۵ | ۷% |
ب۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۱۱۲ | ۹% | ۰.۲۶۸ | ۲۱% |
ب۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۰۱۸ | ۱.۵% | ۰.۰۸۵ | ۷% |
ب۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۷۹ | ۶.۵% | ۰.۱۴۷ | ۱۲% |
ویتامین آ (میکروگرم) | ۵۸ واحد | ۲% | ۴ میکروگرم | ۰% |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۴۷.۸ | ۸۰% | ۲۵.۴ | ۲۸% |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۰.۰۲ | کمتر از ۱% | ۰.۰۵ | کمتر از ۱% |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۰.۰۸ | ۰.۵% | ۱.۹ | ۲% |
الکترولیتها | ||||
سدیم (میلیگرم) | ۱ | ۰% | ۳ | ۰% |
پتاسیم (میلیگرم) | ۱۰۹ | ۲.۵% | ۲۹۰ | ۶% |
مواد معدنی | ||||
کلسیم (میلیگرم) | ۱۳ | ۱.۳% | ۳۵ | ۳% |
مس (میلیگرم) | ۰.۰۱۱ | ۱۲% | ۰.۲۹۵ | ۳۳% |
آهن (میلیگرم) | ۰.۲۹ | ۳.۵% | ۰.۷۹ | ۴% |
منیزیم (میلیگرم) | ۱۲ | ۳% | ۳۲ | ۸% |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۹۲۷ | ۴۰% | – | – |
فسفر (میلیگرم) | ۸ | ۱% | ۲۱ | ۳% |
سلنیوم (میکروگرم) | ۰.۱ | کمتر از ۱% | ۰.۵ | ۱% |
روی (میلیگرم) | ۰.۱۲ | ۱% | ۰.۳۲ | ۳% |
۸۶ درصد آناناس تازه از آب تشکیل شده است. آناناس خشک اما بیشتر آب خود را از دست داده است و کمتر از ۱۶ درصد آب دارد. لذا سبکتر است. پس طبیعی است که ۱۰۰ گرم آناناس خشک در مقایسه با ۱۰۰ گرم آناناس تازه، کالری بیشتری داشته باشد و برخی از مواد مغذی آن نیز بیشتر باشد. مثلا پروتئین، فیبر و ویتامینهای گروه ب در آناناس خشک بیشتر است اما در عوض آناناس تازه ویتامین ث و منگنز بسیار بیشتری دارد. درنتیجه، از خوردن آناناس تازه غافل نشوید.
آناناس اگر رسیده باشد، وقتی بهآن ضربه بزنید، صدای سنگین و توپُری میدهد. آناناس برخلاف میوههایی مثل موز، بعد از آنکه چیده شد دیگر رسیدهتر نمیشود. لذا هنگام خرید باید دقت کنید که میوه بهاندازه کافی رشد کرده باشد. آناناس سالم مزه شیرینی دارد که اندکی به ترشی میزند. از خوردن آناناس ترش یا آناناسی که طعمش نامتعارف است، بپرهیزید. آناناس رسیده اگر در دمای اتاق رها شود زود فاسد میشود. لذا فاصله بین خرید تا مصرف آن هرچه کمتر باشد بهتر است. ضمنا آناناس به سرما حساس است و لذا نمیتوان آنرا مدت طولانی در یخچال نگه داشت. میتوانید آناناس را تمیز کنید و سپس آنرا درسته یا برشخورده درون کیسه پلاستیکی نازکی بپیچید و ۱ تا ۲ روز در یخچال نگه دارید.
مقالات مشابه: خواص میوهها، سبزیها و خوراکیها
دیدگاه خود را بنویسید