خواص کدو حلوایی پخته و خام: کدو حلوایی که به آن کدو تنبل نیز میگویند، سرشار از آنتیاکسیدانها و ویتامینهایی است که برای سلامتی انسان ضروری هستند. این سبزی کمکالری اما مقوی ویتامین آ فراوانی دارد. کدو حلوایی سریع رشد میکند و برگ و بوته آن مانند کدو سبز و خیار سطح زمین را میپوشاند. کدو حلوایی در شکلها، اندازهها و رنگهای مختلفی میروید. مثلا برخی از آنها بسیار بزرگ و برخی دیگر کوچکترند. همچنین برخی از آنها بهشکل توپ و برخی شبیه گلابی هستند. پوسته بیرونی کدو حلوایی عموما نارنجی یا زرد است. اما برخی گونههای آن در رنگهای دیگر مانند سفید، قرمز و خاکستری هم یافت میشوند. در این مطلب، به ارزش غذایی و خواص کدو حلوایی پخته و خام اشاره خواهدشد.
کدو حلوایی جزء مهم چندین غذای ایرانی است. در ایران با کدو حلوایی دلمه، خورش، آش، پلو، سوپ و حتی کیک نیز درست میکنند. ضمنا ایرانیها تخم کدو حلوایی را نیز بهعنوان نوعی آجیل تناول میکنند. برخی از غذاهای ایرانی که با کدو حلوایی تهیه میشوند چنین هستند:
در طب سنتی ایرانی، کدو حلوایی طبعی سرد و مرطوب دارد. کدو حلوایی پخته ملین است، تشنگی را رفع میکند و سرفه را کاهش میدهد. مربای کدو حلوایی برای تقویت اعصاب مناسب است. طبق توصیه طب سنتی، کدو حلوایی بهتر است سفید، شیرین و پوست نازک و اندازه آن متوسط باشد. مصرف کدو حلوایی برای گرممزاجان و افراد صفراوی و دموی و جوانانی که در مناطق گرم زندگی میکنند، مناسب است.
کدو حلوایی اشتها را کم میکند و شاید بههمین علت برای درمان چاقی مفرط مناسب باشد. افراط در خوردن کدو حلوایی موجب نفخ و سنگینی معده میشود. ضمنا اگر بهتنهایی خورده شود ممکن است سوء مزاج در معده و کبد را تشدید کند. لذا توصیه شده است که کدو حلوایی پخته همراه عسل یا پودر نبات خورده شود.
کسانی که طبعشان گرم و صفراوی است بهتر است کدو حلوایی را با مصلحاتی مانند سرکه یا آبغوره تناول کنند. افرادی که طبعشان سرد است، آن را با ادویههای گرم (مانند فلفل سیاه، دارچین و…) میل کنند. (ماخذ)
در این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم کدو حلوایی پخته و ۱۰۰ گرم کدو حلوایی آبپز بدون نمک ارائه شده است.
ارزش غذایی | کدو حلوایی خام | کدو حلوایی پخته (بدون نمک) |
انرژی (کیلوکالری) | ۲۶ | ۲۰ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۶.۵۰ | ۴.۹۰ |
پروتئین (گرم) | ۱.۰ | ۰.۷۲ |
چربی کل (گرم) | ۰.۱ | ۰.۰۷ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰ |
فیبر خوراکی (گرم) | ۰.۵ | ۱.۱ |
ویتامینها | ||
ب ۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۱۶ | ۹ |
ب ۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۶۰۰ | ۰.۴۱۳ |
ب ۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۲۹۸ | ۰.۲۰۱ |
ب ۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۰۶۱ | ۰.۰۴۴ |
ب ۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۱۱۰ | ۰.۰۷۸ |
ب ۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۵۰ | ۰.۰۳۱ |
ویتامین آ (واحد) | ۷۳۸۴ (معادل ۴۹۴.۱۶ میکروگرم) | ۱۹.۲۷ ( معادل ۲۸۸ میکورگرم) |
ویتامین ث (میکروگرم) | ۹ | ۴.۷ |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۱.۰۶ | ۰.۸۰ |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۱.۱ | ۰.۸ |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۱ | ۱ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۳۴۰ | ۲۳۰ |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۲۱ | ۱۵ |
مس (میلیگرم) | ۰.۱۲۷ | ۰.۰۹۱ |
آهن (میلیگرم) | ۰.۸۰ | ۰.۵۷ |
منیزیم (میلیگرم) | ۱۲ | ۹ |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۱۲۵ | ۰.۰۸۹ |
فسفر (میلیگرم) | ۴۴ | ۳۰ |
سلنیوم (میکروگرم) | ۰.۳ | ۰.۲ |
روی (میلیگرم) | ۰.۳۲ | ۰.۲۳ |
بهتر است هنگام خرید، کدو حلوایی را درسته و رسیده بخرید. کدو حلوایی رسیده، سفت و سنگین است و اگر به آن ضربه بزنید، صدایی شبیه صدای ضربه به چوب از آن شنیده میشود. کوفتگی و چروکیدگی و بریدگی از نشانههای کهنه بودن کدو حلوایی هستند.
کدو حلوایی درسته و رسیده را میتوان تا چند هفته در دمای عادی اتاق با تهویه مناسب نگه داشت اما بهتر است محیط کمی خنک باشد. اگر کدو حلوای برش خورده است، باید آن را در یخچال نگه دارید تا چند روزی تازه بماند.
ماخذ تصاویر:
مطالب مشابه:
دیدگاه خود را بنویسید