خواص عدس و دال عدس قرمز: عدس از مواد غذایی پرکاربرد در غذاهای ایرانی است و فیبر، پروتئین، آهن و ویتامینهای ب ۵ و ب ۹ فراوانی دارد. عدس نسبتا زود میپزد و طعم و عطر ادویهها را زود جذب میکند. در ایران عدس سبز کاربرد بیشتری دارد. عدس سبز را اگر پوست بگیرند، مغز آن زردرنگ است. نوع دیگری از عدس نیز عدس قهوهای است که در ایران کمتر کشت میشود. عدس قهوهای را اگر پوست بگیرند، مغز آن قرمز یا نارنجی است. عدس قرمز یا نارنجی در ایران به دال عدس معروف است. دال عدس در اصل به عدسهایی میگویند که دو نیم شده باشند و تفاوتی ندارد که رنگشان چه باشد. در ادامه، خواص عدس سبز (عدس کامل) و خواص دال عدس قرمز و ارزش غذایی آنها بیان خواهدشد. همچنین درباره نگهداری و پخت عدس نکاتی گفته خواهدشد.
از نظر طب سنتی ایرانی، طبع عدس سرد و خشک است و لذا افرادی که طبعشان سرد و خشک است باید کمتر آنرا مصرف کنند. عدس بهتر است همراه مصلحاتی مانند روغن یا کره گاو، روغن کنجد، سرکه و ادویههایی مانند پونه، مرزه و زعفران مصرف شود.
به عدسی که پوست گرفته و دو نیم شده باشد، دال عدس میگویند و تفاوتی ندارد که چه رنگی باشد. دال عدس قرمز همان مغز عدس قهوهای است (تصویر ۱). اما مغز عدس سبز معمولی، زردرنگ و شبیه لپه است (تصویر ۲). پوسته عدس ویتامین بیشتری دارد. اما تجمع مواد معدنی در مغز عدس بیشتر است. ضمنا دال عدس خیلی زودتر از عدس کامل میپزد.
عدسها گونههای مختلفی دارند که عدس سبز در ایران پرکاربردتر است. عدس قهوهای نیز تا حدی در ایران کشت میشود و عمدتا مغز آن که قرمز است با عنوان دال عدس قرمز عرضه میشود. عدس سیاه نیز بهصورت محدود در ایران کشت میشود. در سایر نقاط دنیا گونههای دیگری از عدس را نیز میتوان یافت.
عدس برای تنظیم چربی و قند خون و نیز برای سلامت قلب و رگها مفید است. در ادامه، به برخی از خواص عدس اشاره میشود.
مصرف فیبر کافی از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند و عدس یکی از گزینههای خوب برای تامین فیبر است. ضمنا عدس ویتامین ب ۹ و منیزیم فراوانی دارد. ویتامین ب ۹ (فولات) برای سلامتی دیوارههای سرخرگ و جلوگیری از بیماریهای قلبی مفید است. منیزیم نیز برای بهبود و سهولت عملکرد سیاهرگها و سرخرگها مفید است و به بهبود گردش خون، اکسیژن و مواد مغذی کمک میکند. کمبود منیزیم به حملات قلبی منجر میشود.
عدس فیبر دارد و سطح کلسترول خون را کاهش میدهد. ضمنا برای تنظیم قند خون نیز مفید است زیرا فیبر آن از افزایش ناگهانی قند خون بعد از وعدههای غذایی جلوگیری میکند.
این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم عدس سبز (پوستهدار) و دال عدس قرمز (مغز عدس قهوهای) را درحالی که هر دو خام باشند نشان میدهد.
کالری و مواد مغذی | عدس سبز | دال عدس قرمز |
انرژی (کیلوکالری) | ۳۵۲ | ۳۵۸ |
کربوهیدارتها (گرم) | ۶۳.۳۵ | ۶۳.۱۰ |
پروتئین (گرم) | ۲۴.۶۳ | ۲۳.۹۱ |
چربی کل (گرم) | ۱.۰۶ | ۲.۱۷ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰ |
فیبر خوراکی (گرم) | ۱۰.۷ | ۱۰.۸ |
ویتامینها | ||
فولاتها / ب ۹ (میکروگرم) | ۴۷۹ | ۲۰۴ |
نیاسین / ب ۳ (میلیگرم) | ۲.۶۰۵ | ۱.۴۹۵ |
اسید پانتوتنیک / ب ۵ (میلیگرم) | ۲.۱۴۰ | ۰.۳۴۸ |
پیریدوکسین / ب ۶ (میلیگرم) | ۰.۵۴۰ | ۰.۴۰۳ |
ریبوفلاوین / ب ۲ (میلیگرم) | ۰.۲۱۱ | ۰.۱۰۶ |
تیامین / ب ۱ (میلیگرم) | ۰.۸۷۳ | ۰.۵۱۰ |
ویتامین آ (میکروگرم) | ۳.۸۴ | ۵.۷۶ |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۴.۵ | ۱.۷ |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۶ | ۷ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۶۷۷ | ۶۶۸ |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۳۵ | ۴۸ |
مس (میلیگرم) | ۰.۷۵۴ | ۱.۳۰۳ |
آهن (میلیگرم) | ۶.۵۱ | ۷.۳۹ |
منیزیم (میلیگرم) | ۴۷ | ۵۹ |
منگنز (میلیگرم) | ۱.۳۹۳ | ۱.۷۱۶ |
فسفر (میلیگرم) | ۲۸۱ | ۲۹۴ |
روی (میلیگرم) | ۳.۲۷ | ۳.۶۰ |
با مقایسه مواد مغذی عدس سبز و دال عدس نارنجی یا قرمز میتوان چند نکته را نتیجه گرفت. نخست اینکه پوسته عدس بیش از مغز آن ویتامین دارد. بههمین علت، وفتی صدگرم عدس سبز کامل را با صدگرم مغز عدس قرمز مقایسه میکنید، متوجه میشوید که جز ویتامین آ، تمام دیگر ویتامینهای عدس کامل بیش از دال عدس است. اما در مقابل، بیشترین مواد معدنی عدس در مغز آن جمع شده است. بههمین علت صدگرم دال عدس قرمز بهطور متوسط بیش از صدگرم عدس کامل ماده معدنی دارد.
عدس باید در جای خشک نگهداری شود. محیط نگهداری عدس باید تهویه مناسبی داشته باشد و از رطوبت و تابش مستقیم آفتاب دور باشد. عدس در جای مناسب تا ۱۲ ماه سالم میماند. عدس پخته اگر در ظرف درپوش دار نگهداری شود، حدود سه روز در یخچال تازه میماند.
مغز یا دال عدس چون بدون پوسته است، خیلی زودتر از عدس کامل میپزد. اما در کل، حتی عدس کامل را هم لازم نیست پیش از پخت بخیسانید. فقط آن را خوب پاک کنید و سپس بشویید تا اگر سنگریزه داشت جدا شود. عدس اگر بیش از حد بپزد به پوره تبدیل میشود، یعنی شکل حلیم به خود میگیرد. اگر عدس را در زودپز طبخ میکنید، میتوانید هنگام پخت بهآن کمی روغن اضافه کنید تا کف نکند و منفذهای زودپز را مسدود نکند.
در صورت طبخ عدس در قابلمه، بهتر است ابتدا آب را در قابلمه بجوشانید و بعد عدس را بهآن اضافه کنید. عدس معمولی طی ۶۰ دقیقه میپزد. اما مغز یا دال عدس و از جمله عدس قرمز ظرف تنها ۱۵ تا ۲۰ دقیقه میپزد.
پخت عدس معمولی در زودپز حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد و دال عدس (عدس بدون پوست) طی ۵ دقیقه در زودپز میپزد.
ماخذ تصاویر: سایت hosseinsadeghi.com
مطالب مشابه:
دیدگاه خود را بنویسید