کلم پیچ یا کلم برگ که در ایران به آن فقط «کلم» هم میگویند، یکی از غنیترین سبزیجات حاوی آنتیاکسیدانهای گیاهی است. در ایران هر دو گونه سفید و بنفش آن کشت میشود. گاهی به گونه سفید آن کلم سبز، و به گونه قرمز آن کلم بنفش نیز میگویند. گلکلم، کاهو و کلم چینی نیز همخانواده کلمبرگ محسوب میشوند. کلم از رمصرفترین سبزیجات در تمام دنیاست. در این مطلب، برخی از خواص کلم سفید و قرمز بازگو و جدول ارزش غذایی آنها ارائه میشود.
کلمپلو شیرازی، کوکو کلم با هویج و رشتهپلو یا کلم از جمله غذاهایی هستند که با کلمبرگ سفید تهیه میشوند. سالاد کلم نیز از سالادهای رایج در سفره ایرانیها است. کلم قرمز (بنفش) بیشتر در ترشی و سالاد بهکار میرود.
هشدار:
– در برخی از منابع طب سنتی توصیه شده است که بانوان باردار از مصرف کلم بپرهیزند، زیرا برای سلامتی جنین مضر است.
– کلم پیچ نیز مانند گلمکلم و کلم بروکلی حاوی برخی ترکیبات غمبادآور یا اصطلاحا گواتروژن است. لذا افرادی که اختلال تیروئید دارند، در صورت مصرف کلم ممکن است دچار تورم غده تیروئید شوند. اما مصرف آن برای افراد عادی بلامانع است.
گاهی برای دور کردن آفتها از کلم آنها را سمپاشی میکنند. لذا توصیه شده است که کلم را خوب با آب سرد و جاری بشویید و بعد آن را حدود ۳۰ دقیقه در آبنمک بگذارید. سپس دوباره آن را با آب تمیز بشویید تا هرگونه آلودگی یا حشرات احتمالی آن زدوده شود. کلم تازه مغذیتر است اما میتوان آن را چند روزی در یخچال نیز نگهداشت.
در این جدول، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم کلم سفید (سبز) و کلم قرمز (بنفش) خام فهرست شده است.
کالری و مواد مغذی | کلم سفید | کلم قرمز (بنفش) |
انرژی (کیلوکالری) | ۲۵ | ۳۱ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۵.۸ | ۷.۴ |
پروتئین (گرم) | ۱.۲۸ | ۱.۴۳ |
چربی کل (گرم) | ۰.۱ | ۰.۲ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰ |
فیبر خوراکی (میلیگرم) | ۲.۵ | ۲.۱ |
ویتامینها | ||
فولاتها / ب ۹ (میکروگرم) | ۵۳ | ۱۸ |
نیاسین / ب ۳ (میلیگرم) | ۰.۲۳۴ | ۰.۴۱۸ |
اسید پانتوتنیک / ب ۵ (میلیگرم) | ۰.۲۱۲ | ۰.۱۴۷ |
پیریدوکسین / ب ۶ (میلیگرم) | ۰.۱۲۴ | ۰.۲۰۹ |
ریبوفلاوین / ب ۲ (میلیگرم) | ۰.۰۴۰ | ۰.۰۶۹ |
تیامین / ب ۱ (میلیگرم) | ۰.۰۶۱ | ۰.۰۶۴ |
ویتامین آ (واحد) | ۹۸ | ۵۶ |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۳۶.۶ | ۵۷ |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۷۶ | ۳۸.۲ |
الکترولیتها | ||
سدیم (میلیگرم) | ۱۸ | ۲۷ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۱۷۰ | ۲۴۳ |
مواد معدنی | ||
کلسیم (میلیگرم) | ۴۰ | ۴۵ |
مس (میلیگرم) | ۰.۰۱۹ | ۰.۰۱۷ |
آهن (میلیگرم) | ۰.۴۷ | ۰.۸۰ |
منیزیم (میلیگرم) | ۱۲ | ۱۶ |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۱۶۰ | ۰.۲۴۳ |
فسفر (میلیگرم) | ۲۶ | ۳۰ |
روی (میلیگرم) | ۰.۱۸ | ۰.۲۲ |
کلم سفید ویتامین ب ۹ بسیار بیشتری دارد. مصرف صدگرم کلم سفید خام ۱۱ درصد از میزان مصرف توصیه شده در روز را تامین میکند، درحالیکه این میزان برای کلم قرمز ۴ درصد است. کلم سبز همچنین ویتامین ب ۵، ویتامین آ و ویتامین کا بیشتری دارد.
در سوی دیگر، کلم قرمز (بنفش) در مقایسه با کلم سفید ویتامین ب ۳ و ب ۶ و ویتامین ث بیشتری دارد. کلم قرمز همچنین سدیم بیشتری دارد اما در عوض پتاسیم آن نیز بیشتر است. پتاسیم با اثر تنشآفرینی سدیم مقابله میکند. ضمنا همانطور که در جدول میبینید، بهجز مس، دیگر مواد معدنی کلم قرمز نسبتا بیشتر است.
مطالب مشابه:
دیدگاه خود را بنویسید