خواص لیمو پرتقال نارنگی: مرکبات و بهویژه میوههایی همچون پرتقال، لیمو و نارنگی سرشار از ویتامین ث هستند، همچنین نشاطآور و برای ارتقای ایمنی و مقابله با چندین بیماری مختلف بسیار مفیدند. مصرف مرکبات خطر ابتلا به سرطان، آرتروز، چاقی و برخی بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. ویتامین ث همچنین به جذب آهن غذا کمک میکند. میوههایی همچون پرتقال، نارنج و لیمو در غذاها و خوراکیهای ایرانی بهصورت خام، خشک، پخته و آبمیوه مصرف میشوند. در این مقاله، خواص پرتقال، لیمو ترش، لیمو شیرین و نارنگی بیان میشود. سپس جدول ارزش غذایی پرتقال، نارنگی و لیمو بررسی خواهدشد. گفتنی است که هر یک از این میوهها گونههای مختلفی دارند. برای مثال لیمو ترش در ایران در چند گونه از جمله لیمو ترش سنگی و لیمو ترش شیرازی کشت میشود، اما خواص و ارزش غذایی آنها چندان متفاوت نیست.
پرتقال از پرمصرفترین مرکبات و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مختلف است و عطر و طعم بینظیری دارد؛ کالری آن کم است و هیچگونه کلسترول و روغن اشباعشدهای ندارد. برخی از خواص پرتقال چنین است:
پرتقال در دمای عادی اتاق تا یک هفته و شاید بیشتر تازه میماند. در جامیوهای یخچال نیز تا یکهفته سالم خواهدماند. پرتقال را باید در جای خنک و کمرطوبت نگهداشت تا فاسد نشود. با شکوفهها و برگهای خشکشده درخت پرتقال میتوان چای معطر درست کرد.
نارنگی میوه دیگری از خانواده مرکبات و خویشاوند پرتقال است. نارنگی معمولا از پرتقال کوچکتر و نسبتا شیرینتر است و راحتتر پوست گرفته میشود. برخی از خواص نارنگی چنین است:
نارنگی در ظرف دربسته در یخچال تا یک هفته تازه میماند، اما بهتر است پس از خرید، زودتر خورده شود تا هم مواد مغذی بیشتر و هم طعم غنیتری داشته باشد.
ممکن است روی پوست مرکبات از جمله نارنگی آثار سموم حشرهکش بهجای مانده باشد. لذا توصیه میشود پیش از مصرف، آن را با آب سرد و روان بشویید. نارنگیهایی که بهصورت طبیعی یا اصطلاحا ارگانیک پرورش یافتهاند فاقد این سموم هستند.
لیمو ترش از پرمصرفترین میوههای طعمدهنده دنیاست و در انواع آشها، خورشها، خوراکها، سالادها و دیگر غذاهای ایرانی بهوفور استفاده میشود. دو گونه لیمو ترش در ایران کاربرد بیشتری دارد، یکی لیمو ترش سنگی که نسبتا بزرگتر است (تصویر بالا) و دیگری لیمو ترش شیرازی که کوچکتر است. برخی از خواص لیمو ترش چنین است:
لیمو ترش اگر در کیسه دربسته و در یخچال نگهداری شود تا یک هفته تازه میماند. ایرانیها لیمو ترش کوچک خشکشده موسوم به لیمو عمانی را بهعنوان چاشنی در برخی غذاهای خود بهکار میبرند.
لیمو شیرین ایرانی شهرت جهانی دارد و رنگ و مزه آن منحصربهفرد است. لیمو شیرین موادی موسوم به لیمونین و نارنجین دارد که در صورت ترکیب با اکسیژن بهمرور تلخ میشوند. لیمو شیرین برش خورده نیز به همین علت پس از مدتی تلخ میشود. برخی از خواص لیمو شیرین چنین است:
در جدول ارزش غذایی و خواص پرتقال نارنگی و لیمو ترش، برخی از مواد مغذی مانند ویتامینها و مواد معدنی آنها درج شده است. متاسفانه درباره ارزش غذایی و میزان ویتامینها و مواد معدنی لیمو شیرین ایرانی اطلاعات دقیق و سهلالوصولی در دسترس نیست. لذا فعلا از درج این اطلاعات در جدول صرفنظر شد.
کالری و مواد مغذی | پرتقال | نارنگی | لیموترش (کوچک) |
انرژی (کیلوکالری) | ۴۹ | ۵۳ | ۲۹ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۱۱.۸۹ | ۱۳.۳۴ | ۹.۳۲ |
پروتئین (گرم) | ۰.۹۴ | ۰.۸۱ | ۱.۱۰ |
چربی کل (گرم) | ۰.۳۰ | ۰.۳۱ | ۰.۳۰ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰ | ۰ |
فیبر خوراکی (گرم) | ۲.۵۰ | ۱.۸ | ۲.۸۰ |
ویتامینها | |||
ب ۹ / فولاتها (میکروگرم) | ۳۹ | ۱۶ | ۱۱ |
ب ۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۰.۲۷۴ | ۰.۳۷۶ | ۰.۱۰۰ |
ب ۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۲۵۰ | ۰.۲۱۶ | ۰.۱۹۰ |
ب ۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۰۶۳ | ۰.۰۷۸ | ۰.۰۸۰ |
ب ۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۰۴۰ | ۰.۰۳۶ | ۰.۰۲۰ |
ب ۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۸۷ | ۰.۰۵۸ | ۰.۰۴۰ |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۴۸.۵ | ۲۶.۷ | ۳۵ |
ویتامین آ (واحد) | ۲۳۰ | ۶۸۱ | ۲۲ |
ویتامین ای (میلیگرم) | – | ۰.۲۰ | ۰.۱۵ |
ویتامین کا (میلیگرم) | – | ۰ | ۰ |
الکترولیتها | |||
سدیم (میلیگرم) | ۰ | ۲ | ۲ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۱۷۹ | ۱۶۶ | ۱۳۸ |
مواد معدنی | |||
کلسیم (میلیگرم) | ۴۰ | ۳۷ | ۲۶ |
مس (میکروگرم) | ۳۹ | ۴۲ | ۳۷ |
آهن (میلیگرم) | ۰.۰۹ | ۰.۱۵ | ۰.۶۰ |
منیزیم (میلیگرم) | ۱۰ | ۱۲ | ۸ |
منگنز (میلیگرم) | ۰.۰۲۳ | ۰.۰۳۹ | ۰.۰۳۰ |
روی (میلیگرم) | ۰.۰۶ | ۰.۰۷ | ۰.۶ |
همانگونه که در جدول پیداست، از سه میوه یادشده در جدول، لیمو ترش کمترین کالری را داراست. ضمنا پروتئین و فیبر نسبتا بیشتری دارد، اما کلسیم و پتسیم آن کمتر است.
پرتقال نسبت به نارنگی و لیمو ترش ویتامین ب ۹، ویتامین ث، پتاسیم و کلسیم بیشتری دارد.
ویتامین آ نارنگی بسیار بیشتر از پرتقال و لیمو ترش، اما ویتامین ث آن نسبتا کمتر است.
یادآوری میشود که مصرف بیرویه هر ماده غذایی و خوراکی برای سلامتی انسان مضر است. افراد بهویژه در شرایط خاص مثلا در صورتی که بیمارند یا دارو مصرف میکنند، بهتر است پیش از مصرف هر نوع میوه، غذا یا ماده خوراکی با پزشک خود مشورت کنند.
توضیح: ماخذ تصاویر پرتقال و لیمو سایت buymive.com و ماخذ تصویر نارنگی سایت e-miveh.com است.
دیدگاه خود را بنویسید