ترفند آشپزی ساده: آشپزی و تهیه هر غذا دستور پخت و مراحل خاصی دارد. گاهی به هر علت در فرآیند طبخ غذا مشکلی پیش میآید که اگر رفع نشود، غذا حیف میشود. گاهی اگر آشپز با چند ترفند آشپزی ساده آشنا باشد، میتواند روند کار را مدیریت کند و از دوبارهکاری و اتلاف وقت بپرهیزد. ضمنا تجربه آشپز و اطلاع او از برخی ظرایف آشپزی سبب میشود تا مواد غذایی را بهجا و بهموقع بهکار ببرد و درنتیجه غذای سالمتر و خوشمزهتری تهیه کند.
در این مقاله چند ترفند آشپزی ساده و سودمند ارائه میشود. چاره گوشت دیرپز، زمان افزودن ادویه به غذا، زمان اضافه کردن سبزیجات به غذا، رفع طعم و بوی سوختگی برنج، رفع شوری برنج، رفع بوی مرغ، استفاده از رشته پلویی برای فواید آن و صرفهجویی در مصرف برنج و نیز زمان اضافه کردن لیمو خشک (عمانی) برخی از ترفندهای ساده آشپزی هستند که در این مقاله توضیح داده خواهدشد. استفاده از این ترفندها میتواند در فرآیند پخت غذاهای مختلف ایرانی مانند آشها، چلوها، پلوها، خورشها و خوراکها سودمند باشد.
دام و طیور هر چه جوانتر باشند، گوشتشان زودتر میپزد. میزان تحرک آنها نیز در لطافت و زود پختن گوشتشان موثر است. دامها و طیوری که در طبیعت پرورش مییابند چون تحرک بیشتری دارند، از گوشت لطیفتری برخوردارند و گوشتشان زودتر میپزد. ضمنا گوشت کهنه نیز معمولا دیرپز است. اما اگر به هر علت گوشتی که خریده بودید دیرپز بود با رعایت چند نکته میتوانید زمان پخت آنرا تا حدی کاهش دهید:
نکته: گوشت تازه گوسفند قرمز مایل به صورتی است و درخشندگی خاصی دارد. گوشت گوساله تازه قرمز و کمی تیرهتر است. گوشت کهنه گوسفند و گوساله معمولا تیرهرنگتر و مایل به قهوهای و سطح آن مات و فاقد درخشندگی است. رنگ گوشت مرغ تازه باید سفید یا شیری باشد. پوست مرغ نیز باید کاملا صاف و محکم روی عضلات کشیده شده باشد و نباید شل و وارفته باشد. هنگام خرید گوشت به این موارد دقت کنید.
برنج اگر ته بگیرد، طعم و بوی سوختگی میدهد. برای رفع طعم و بوی سوختگی برنج چند راهکار پیشنهاد شده است. مثلا میتوان از نان، پیاز، حبه قند یا حتی پنیر و آبلیمو استفاده کرد. انتخاب هر یک از این شیوهها به فرد بستگی دارد. شاید هم عدهای ترجیح دهند چند شیوه را یکجا بهکار ببرند.
غذای کمنمک راحتتر میتوان چاره کرد اما رفع شوری غذای پرنمک نسبتا سختتر است. برای رفع شوری برنج چند راهکار پیشنهاد شده است:
ظاهرا رشته پلویی در قدیم مصرف بیشتری داشت اما امروزه کمتر سر سفره ایرانیها ظاهر میشود. رشته پلویی چون از آرد گندم تهیه میشود، عطر و طعم دلپذیری دارد. این رشتهها هم بهصورت سنتی یا خانگی و هم بهصورت صنعتی تهیه میشوند. از رنگ رشته پلویی میتوان به میزان سبوس آن پی برد. رشتههای تیرهتر سبوس بیشتری دارند و لذا مقویتر و مغذیترند. رشتههایی که نسبتا سفیدند، سبوس کمتری دارند و بههمین علت مواد مفید و مغذیشان کمتر است. اما در هر حال، رشته پلویی غذای مغذی و مفیدی است.
بسیاری از خورشها و پلوهایی را که با برنج تهیه میشوند، میتوان با رشته پلویی و یا با مخلوط برنج و رشته نیز تهیه کرد. بههمین سبب، استفاده از رشته پلویی به کاهش مصرف برنج و هزینههای مرتبط با آن کمک میکند و لذا گزینه باصرفهای است. ضمنا کسانی که بهعلت محدودیتهایی مثل دیابت کمتر برنج میخورند، میتوانند رشته پلویی تیرهرنگ را که سبوس بیشتری دارد، جایگزین برنج کنند، زیرا آرد کامل یا سبوسدار به کاهش قند خون کمک میکند.
برخی افراد به طعم و بوی مرغ پخته یا در حال پخت حساسیت دارند. برای رفع طعم و بوی خاص مرغ میتوان از ادویه و سبزیهای معطر بهره برد، اما پیاز را هم نباید فراموش کرد. پیاز چه خام باشد و چه پخته یا سرخکرده، هم عطر دلپذیری دارد و هم طعمدهنده بسیار موثری است. پیاز آبپز چون چربی اضافی ندارد، در مقایسه با پیاز سرخکرده گزینه سالمتری است. میتوانید یک پیاز بزرگ را پوست بگیرید و آنرا حلقهحلقه یا خرد کنید و اجازه دهید تا همراه مرغ در آب بپزد. در اینصورت، عطر و طعم پیاز بر طعم و بوی خاص مرغ غلبه میکند.
باتوجه بهاینکه معمولا به مرغ افزودنیهایی مانند رب گوجهفرنگی ادویه و گاهی زعفران نیز اضافه میشود، پیاز پخته در این افزودنیها حل میشود و چاشنی یا سس خوشطعمی در ته ظرف پدید میآید. این چاشنی اگر کمچرب و کمنمک باشد، ترکیب مقوی و خوشمزهای خواهدبود که نباید دور ریخته شود.
ادویههایی مثل زعفران و فلفل سیاه نیز در کاهش یا رفع بوی مرغ موثرند، ضمنا طبع گرمی دارند که طبع نسبتا سرد گوشت مرغ را تعدیل میکند.
بهترین زمان افزودن ادویه به غذا به نوع ادویه بستگی دارد. ادویهها خواص و مواد مفید متعددی دارند و برای اینکه بتوان حداکثر بهره را از آنها برد باید در زمان مناسب به غذا اضافه شوند. کلاً اگر دویهها زیاد حرارت ببینند، بخش قابلتوجهی از ارزش غذایی خود را از دست میدهند. برخی ادویهها اگر کمی گرم شوند، مواد معطر بیشتری آزاد میکنند و عطر و طعمشان بیشتر در غذا پخش میشود.
کلاً مواد غذایی هرچه بیشتر گرما ببینند و در آب بیشتری طبخ شوند، مواد مغذی بیشتری از دست میدهند. تا جای ممکن غذا را با آب کمتری طبخ کنید. بخشی از ویتامینها و مواد مفید ادویهها هنگام پخت به آب غذا منتقل میشوند. لذا آب خورش یا غذای ته ظرف را حتیالامکان دور نریزید. سعی کنید غذا کمنمک و کمچرب باشد تا بتوان آب و چاشنی ته ظرف غذا را هم خورد.
زمان مناسب برای افزودن سبزیجات به غذا به نوع سبزی و تازه یا خشک بودن آن بستگی دارد.
برخی ادویهها مثل میخک و برگ بو را باید در پایان پخت از غذا بیرون آورد، زیرا باعث زخم گلو و حتی خفگی میشود و طعم غذا را تلخ میکند. بههمین علت عدهای این سبزیها را ابتدا درون کیسه تمیز و بیرنگ پارچهای میریزند و سپس در ظرف غذا جای میدهند تا در انتها بتوانند آن را بهآسانی از ظرف بردارند.
توصیه شده است لیمو خشک یا لیمو عمانی را حدود ۲۰ دقیقه مانده به اتمام پخت غذا به آن اضافه کنید. لیمو عمانی اگر خیلی زود به غذا اضافه شود، غذا را کمی تلخ میکند و اگر خیلی دیر اضافه شود، آنچنان که باید ترشی و طعمش آنچنان که باید له غذا منتقل نمیشود.
توضیح: تصویر ابتدای مقاله از پایگاه اطلاع رسانی روستیران
دیدگاه خود را بنویسید