خواص گل کلم: گل کلم از سبزیهای زمستانی است و ایرانیها عمدتا در تهیه ترشی مخلوط از آن استفاده میکنند، اما در پخت غذاهایی مثل خورش گل کلم و سوپ گل کلم نیز از آن استفاده میشود. گل کلم در هوای سرد به عمل میآید و هوای مرطوب را دوست دارد. در ایران عمدتا گلکلم سفید کشت و استفاده میشود اما در برخی کشورها گونههای دیگری مثل گلکلم سبز، گلکلم نارنجی و گلکلم بنفش نیز رایج است. در ادامه، خواص گل کلم و نکاتی درباره نحوه خرید، نگهداری و مصرف آن بیان و نیز جدول ارزش غذایی گلکلم ارائه خواهدشد.
برای شستن گلکلم ظرف بزرگی را با آب سرد یا آبنمک پر کنید و گلکلم را حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه وارونه درون ظرف بگذارید تا هرگونه خاک، حشره یا مواد شیمیایی ضدقارچ و ضدحشره آن جدا شود. سپس میتوانید گلکلم را با پارچه نرم خشک کنید.
برای پختن گلکلم میتوان گلچهها را به قسمتهای مساوی تقسیم کرد تا یکنواخت پخته شوند. گلکلم را بهمدت چند دقیقه در ظرف درپوشدار و در آبجوش و کمی نمک بپزید تا ترد شود. پخت بیش از حد گلکلم مواد مغذی و بهویژه ویتامین ث آن را هدر میدهد.
مصرف بیش از حد از گلکلم (و دیگر گیاهان خوراکی همخانوادهاش) ممکن است به رشد غده تیروئید و کاهش ترشح هورمون تیروئید منجر شود. لذا توصیه شده است کسانی که دچار اختلال تیروئید هستند از مصرف آن بپرهیزند.
خواص گل کلم و ارزش غذایی هر ۱۰۰ گل کلم خام در جدول فهرست شده است.
کالری و مواد مغذی | ارزش غذایی (در هر ۱۰۰ گرم) | میزان تامین نیاز روزانه (در ۱۰۰ گرم) |
انرژی | ۲۵ کیلوکالری | ۱% |
کربوهیدراتها | ۴.۹۷ گرم | ۴% |
پروتئین | ۱.۹۲ گرم | ۴% |
چربی کل | ۰.۲۸ گرم | ۱% |
کلسترول | ۰ میلیگرم | ۰% |
فیبر خوراکی | ۲.۰ گرم | ۵% |
ویتامینها | ||
ب ۹ (فولات) | ۵۷ میکروگرم | ۱۴% |
ب ۳ (نیاسین) | ۰.۵۰۷ میلیگرم | ۳% |
ب ۵ (اسید پانتوتنیک) | ۰.۶۶۷ میلیگرم | ۱۳% |
ب ۶ (پیریدوکسین) | ۰.۱۴۸ میلیگرم | ۱۴% |
ب ۲ (ریبوفلاوین) | ۰.۰۶۰ میلیگرم | ۴.۵% |
ب ۱ (تیامین) | ۰.۰۵۰ میلیگرم | ۴% |
ویتامین آ | ۰ واحد | ۰% |
ویتامین ث | ۴۸.۲ میلیگرم | ۸۰% |
ویتامین ای | ۰.۰۸ میلیگرم | ۰.۵% |
ویتامین کا | ۱۵.۵ میکروگرم | ۱۳% |
الکترولیتها | ||
سدیم | ۳۰ میلیگرم | ۲% |
پتاسیم | ۲۹۹ میلیگرم | ۶% |
مواد معدنی | ||
کلسیم | ۲۲ میلیگرم | ۲% |
مس | ۰.۰۳۹ میلیگرم | ۴.۵% |
آهن | ۰.۴۲ میلیگرم | ۵% |
منیزیم | ۱۵ میلیگرم | ۳.۵% |
منگنز | ۰.۱۵۵ میلیگرم | ۷% |
روی | ۰.۲۷ میلیگرم | ۲.۵% |
گل کلم کالری اندکی دارد، لذا برای کسانی که در پی کاهش وزن هستند، گزینه مناسبی است. از جمله خواص گل کلم این است که بسیاری از ویتامینهای گروه ب، فراوان در آن یافت میشوند و نیز مواد معدنی هرچند اندک اما متعددی دارد که بخشی از نیازهای روزانه انسان را تامین میکند. اما در مصرف گل کلم نباید افراط کرد، زیرا شاید عملکرد غده تیروئید را مختل کند. توصیه شده است افرادی که اختلال تیروئید دارند از مصرف گل کلم بپرهیزند.
دیدگاه خود را بنویسید