خواص ادویه و ارزش غذایی آنها: ادویهها هم عطر و طعم غذا را متحول میکنند و هم بهسبب برخورداری از خواص غذایی و دارویی متعدد، از بروز برخی بیماریها پیشگیری و برخی بیماریها را درمان میکنند. برخی ادویهها در غذاهای ایرانی اعم از آبگوشتها، پلوها، خوراکها و… کاربرد بیشتری دارند. برخی دیگر نیز نسبتا ناشناختهترند و برخی ادویهها نیز عمدتا در کشورهای دیگری کاشت و مصرف میشوند. بسیاری از ادویهها از روغنها، آنتیاکسیدانها، مواد معدنی و ویتامینهایی برخوردارند که برای سلامتی انسان ضروری هستند. در ادامه مطلب، خواص هفت ادویه شامل دارچین، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، فلفل تند، فلفل سیاه و هل که در غذاهای ایرانی بیشتر کاربرد دارند بیان خواهدشد. سپس جدول ارزش غذایی آنها با هم مقایسه خواهدشد. گفتی است که از نظر طب سنتی ایرانی، بسیاری از ادویهها از جمله این هفت ادویه طبع گرم و خشک دارند.
همه ادویههای این فهرست مواد معدنی بسیاری مثل پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن، روی و منگنز دارند. آهن از عوامل موثر در سوختوساز سلولی است. پتاسیم از اجزای مهم سلول است و به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک میکند. منگنز و و مس نیز از عوامل موثر در تولید آنزیم آنتیاکسیدان خاصی موسوم به سوپراکسید دیسموتاس هستند.
نکته: «ادویه» جمع «دواء» یعنی اسم جمع است. لذا در اصل نباید با عباراتی مانند «ادویهها» آنرا مجددا جمع بست.
دارچین از دیرباز بهخاطر عطر و طعم شگفتانگیز و خواص متعدد طبی و غذاییش کاربرد داشته است. این ادویه از درون پوسته قهوهای رنگ درخت دارچین استخراج و پس از آنکه خشک شد به شکل چوبهای خشک کوچکی موسوم به چوب دارچین عرضه میشود. در طب سنتی، طبع دارچین گرم و خشک است.
ریشه گیاه زردچوبه پوست قهوهای تیرهای دارد اما درون آن زرد نارنجی است. مزه زردچوبه تندی ملایمی دارد.
زعفران ادویه گرانقیمتی است که بهخاطر رنگ، عطر، طعم و خواص طبی بینظیرش معروف است. پس از برداشت گل زعفران، رشتههای نازک و کوچکی بهرنگ قرمز تیره از درون گلها جدا میشوند که همان ادویه زعفران هستند. معروفترین و بیشترین زعفران دنیا در ایران تولید میشود. در طب سنتی طبع زعفران گرم و خشک است.
زعفران خواص غذایی و درمانی متعددی دارد اما در مصرف زعفران هرگز نباید زیادهروی کرد، زیرا خطرناک است.
ریشه زنجبیل گیاهی است که هم از نظر غذایی و هم دارویی اهمیت بسیاری دارد.
فلفل تند یکی از ادویههای بسیار رایج جهان است که کاربردهای درمانی نیز دادر و برای سلامتی مفید است. طبع فلفل تند در طب سنتی، گرم و خشک است.
فلفل تند حاوی کاپساسین است که تندی فلفل از همین ماده ناشی میشود. خوردن کاسپاسین دهان، زبان و گلو را میسوزاند و ملتهب میکند. لذا در مصرف آن نباید افراط کرد. اگر خوردن فلفل تند سبب سوختگی و التهاب شد، خوردن ماست خنک میتواند اثر التهاب و سوختگی را کاهش دهد. اگر دستتان به فلفل تند آغشته بود، هرگز دستهایتان را به چشمهایتان نمالید. اگر چنین موردی پیش آمد، شستن کامل چشم با آب سرد میتواند از التهاب آن بکاهد. از مصرف فلفل فاسد که به ترکیباتی نظیر کپکهای قارچی (آفلاتوکسین) آلوده شده است بپرهیزید زیرا طبق برخی تحقیقات میتواند موجب سرطان شود.
فلفل سیاه را گاهی پادشاه ادویهها نیز مینامند. این گیاه در اصل بومی جنگلهای جنوب هند بود و از آنجا به سراسر جهان رفت. در طب سنتی، طبع فلفل سیاه گرم و خشک است. برخی از خواص فلفل سیاه:
دانه معطر هل از صدها سال پیش بهسبب خواص غذایی و درمانیش معروف است. در طب سنتی، طبع هل، گرم و خشک است.
در این جدول، ارزش غذایی هفت ادویه شامل دارچین، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، فلفل تند، فلفل سیاه و هل فهرست شده است.
ارزش غذایی | دارچین | زردچوبه | زعفران | زنجبیل | فلفل تند | فلفل سیاه | هل |
انرژی (کیلوکالری) | ۲۴۷ | ۳۵۴ | ۳۱۰ | ۸۰ | ۴۰ | ۲۵۵ | ۳۱۱ |
کربوهیدراتها (گرم) | ۵۰.۵۹ | ۶۴.۹ | ۶۵.۳۷ | ۱۷.۷۷ | ۸.۸۱ | ۶۴.۸۱ | ۶۸.۴۷ |
پروتئین (گرم) | ۳.۹۹ | ۷.۸۳ | ۱۱.۴۳ | ۱.۸۲ | ۱.۸۷ | ۱۰.۹۵ | ۱۰.۷۶ |
چربی کل (گرم) | ۱.۲۴ | ۹.۸۸ | ۵.۸۵ | ۰.۷۵ | ۰.۴۴ | ۳.۲۶ | ۶.۷ |
کلسترول (میلیگرم) | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ |
فیبر (گرم) | ۵۳.۱ | ۲۱ | ۳.۹ | ۲.۰ | ۱.۵ | ۲۶.۵ | ۲۸ |
ویتامینها | |||||||
ب۹ / فولات (میکروگرم) | ۶ | ۳۹ | ۹۳ | ۱۱ | ۲۳ | – | – |
ب۹ / اسید فولیک (میکروگرم) | – | – | – | – | – | ۱۰ | – |
ب۴ / کولین (میلیگرم) | – | – | – | – | – | ۱۱.۳ | – |
ب۳ / نیاسین (میلیگرم) | ۱.۳۳۲ | ۵.۱۴۰ | ۱.۴۶ | ۰.۷۵۰ | ۱.۲۴۴ | ۱.۱۴۲ | ۱.۱۰۲ |
ب۵ / اسید پانتوتنیک (میلیگرم) | ۰.۳۵۸ | – | – | ۰.۲۰۳ | ۰.۲۰۱ | – | – |
ب۶ / پیریدوکسین (میلیگرم) | ۰.۱۵۸ | ۱.۸۰ | ۱.۰۱۰ | ۰.۱۶۰ | ۰.۵۰۶ | ۰.۳۴۰ | ۰.۲۳۰ |
ب۲ / ریبوفلاوین (میلیگرم) | ۰.۰۴۱ | ۰.۲۳۳ | ۰.۲۶۷ | – | ۰.۰۸۶ | ۰.۲۴۰ | ۰.۱۸۲ |
ب۱ / تیامین (میلیگرم) | ۰.۰۲۲ | – | – | – | ۰.۷۲ | ۰.۱۰۹ | ۰.۱۹۸ |
ویتامین آ (واحد جهانی) | ۲۹۵ | ۰ | ۵۳۰ | ۰ | ۹۵۲ | ۲۹۹ | ۰ |
ویتامین ث (میلیگرم) | ۳.۸ | ۲۵.۹ | ۸۰.۸ | ۵ | ۱۴۳.۷ | ۲۱ | ۲۱ |
ویتامین ای (میلیگرم) | ۱۰.۴۴ | ۳.۱۰ | – | ۰.۲۶ | ۰.۶۹ | ۴۰۵۶ | – |
ویتامین کا (میکروگرم) | ۳۱.۲ | ۱۳.۴ | – | ۰.۱ | ۱۴ | ۱۶۳.۷ | – |
الکترولیتها | |||||||
سدیم (میلیگرم) | ۱۰ | ۳۸ | ۱۴۸ | ۱۳ | ۹ | ۴۴ | ۱۸ |
پتاسیم (میلیگرم) | ۴۳۱ | ۲۵۲۵ | ۱۷۲۴ | ۴۱۵ | ۳۲۲ | ۱۲۵۹ | ۱۱۱۹ |
مواد معدنی | |||||||
کلسیم (میلیگرم) | ۱۰۰۲ | ۱۸۳ | ۱۱۱ | ۱۶ | ۱۴ | ۴۳۷ | ۳۸۳ |
مس (میلیگرم) | ۰.۳۳۹ | ۶۰۳ | ۰.۳۲۸ | ۰.۲۲۶ | ۰.۱۲۹ | ۱.۱۲۷ | ۰.۳۸۳ |
آهن (میلیگرم) | ۸.۳۲ | ۴۱.۴۲ | ۱۱.۱۰ | ۰.۶۰ | ۱.۰۳ | ۲۸.۸۶ | ۱۳.۹۷ |
منیزیم (میلیگرم) | ۶۰ | ۱۹۳ | ۲۶۴ | ۴۳ | ۲۳ | ۱۹۴ | ۲۲۹ |
منگنز (میلیگرم) | ۱۷.۴۶۶ | ۷.۸۳ | ۲۸.۴۰۸ | ۰.۲۲۹ | ۰.۱۸۷ | ۵.۶۲۵ | ۲۸ |
فسفر (میلیگرم) | ۶۴ | ۲۶۸ | ۲۵۲ | ۳۴ | ۴۳ | ۱۷۳ | ۱۷۸ |
سلنیوم (میکروگرم) | – | – | ۵.۶ | – | ۰.۵ | – | – |
روی (میلیگرم) | ۱.۸۳ | ۴.۳۵ | ۱.۰۹ | ۰.۳۴ | ۰.۲۶ | ۱.۴۲ | ۷.۴۷ |
در آشپزی ایرانی ادویههای دیگری مثل تمر هندی، جوز هندی، رازیانه و سیاهدانه نیز کاربرد دارند که برای پرهیز از طولانی شدن این مطلب، از اشاره به آنها خودداری شد. یادآوری میشود که مانند هر خوراکی دیگری در مصرف ادویهها نیز باید تعادل رعایت شود. ضمنا ادویهها عمدتا طبع گرم و خشک دارند و چون نوعی داروی گیاهی نیز محسوب میشوند شاید لازم باشد که برخی بیماران یا افراد خاص پیش از مصرف ادویهها درخصوص چگونگی و میزان مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنند.
دیدگاه خود را بنویسید