خواص ماهی قزل آلا و کپور: ماهی قزل آلا و کپور هر دو در آبهای شیرینی زندگی میکنند. این دو نوع ماهی از ارزش غذایی بالایی برخوردارند و بسیاری از ویتامینها و مواد مغذی موردنیاز انسان را تامین میکنند. به همین سبب ابتدا خواص ماهی قزل آلا و کپور بهاختصار بیان خواهدشد. سپس ارزش غذایی ماهی قزل آلا و کپور با هم مقایسه میشود.
از نظر طب سنتی طبع ماهی، سرد و تر است اما سردی و تری گونههای مختلف آن متفاوت است. ماهیهایی که بزرگترند و در آبهای شیرین زندگی میکنند و تحرک کمتری دارند، سردی و رطوبتشان بیشتر است. ماهیهای کوچکتر که سریعتر حرکت میکنند و در آبهای شور یا آب تلخ دریا زندگی میکنند و فلس بیشتری دارند، سردی و رطوبتشان کمتر است.
بههمین سبب، ماهی با کسانی که طبعشان گرم است سازگاری بیشتری دارد و از افزایش وزن، چربی و اسید اوریک آنها جلوگیری میکند. اما افرادی که طبعشان سرد است باید در طرز تهیه آن نکاتی را رعایت کنند و آن را با مصلحاتش مصرف کنند. مثلا همراه ماهی از خوراکیهایی مثل زنجیل، فلفل، دارچین، مغز گردو، خرما یا سبزیجاتی مانند ترخون و آویشن استفاده کنند تا طبع سرد ماهی تعدیل شود.
از نظر طب سنتی بهتر است ماهی در وعده ناهار میل شود. همچنین توصیه شده است افرادی که طبعشان سوداوی یا بلغمی است، چنانچه برای ناهار ماهی میل کردهاند، در وعده شام از مصرف غذاهای سوداوی و بلغمی مثل سالاد اولویه جدا پرهیز کنند زیرا خطر سکته را افزایش میدهد.
از نظر علمی، قزلآلا به خانواده ماهیهای آزاد یا سالمون تعلق دارد. قزلآلا ماهی نسبتا بزرگی است، ساختار بدنش تخممرغی است، سر و چشمهای کوچکی دارد و روی پوستش نقاط سرخ و ارغوانی به چشم میخورد. نواحی نزدیک دم تیرهرنگ است و رنگ نواحی پایینتر طیفی از خاکستری است. برخی از خواص ماهی قزلآلا چنین است:
ماهیهای کپور در آبهای گرم و شیرین و کمعمق رودخانهها، دریاچهها، آبگیرها و کانالها زندگی میکنند. ماهی کپور دهان بزرگی دارد و دو ریشک از دو سوی آروارهاش آویزان است. رنگ ماهی کپور خاکستری یا قهوهای مایل به سبز است. میانگین قد ماهی کپور حدود ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر و وزن آن حدود ۵ کیلوگرم است. اما گاهی طول آن میتواند به بیش از ۷۰ سانتیمتر و وزن آن تا حدود ۲۷ کیلوگرم نیز برسد. کپور ماهی نیمهچربی است و چون در آبهای شیرینی زندگی میکند، طعمش بسته به کیفیت آب و خاک متغیر است.
در این جدول مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم گوشت ماهی قزل آلا و کپور با هم مقایسه شده است.
ارزش غذایی | ماهی قزل آلا | ماهی کپور |
انرژی | ۱۴۸ کیلوکالری | ۱۲۷ کیلوکالری |
کربوهیدراتها | ۰ گرم | ۰ گرم |
پروتئین | ۲۰.۷۷ گرم | ۱۷.۸ گرم |
چربی کل | ۶.۶۱ گرم | ۵.۶ گرم |
کلسترول | ۰ میلیگرم | ۶۶ میلیگرم |
فیبر خوراکی | ۰ گرم | ۰ گرم |
ویتامینها | ||
فولات | ۱۳ میکروگرم | ۱۵ میکروگرم |
نیاسین | ۴.۵۰ میلیگرم | ۱.۶۴ میلیگرم |
پیریدوکسین | ۰.۲۰ میلیگرم | ۰.۱۹۰ میلیگرم |
ریبوفلاوین | ۰.۳۳ میلیگرم | ۰.۰۵۵ میلیگرم |
تیامین | ۰.۳۵ میلیگرم | ۰.۱۱۵ میلیگرم |
ویتامین آ | ۵۷ واحد جهانی (UI) | ۳۰ واحد جهانی (UI) |
ویتامین ث | ۰.۵ میلیگرم | – |
ویتامین ب ۱۲ | – | ۱.۵۳ میکروگرم |
ویتامین دی | ۱۵۵ واحد جهانی | ۹۸۸ واحد جهانی |
ویتامین ای | ۰.۲۰ میلیگرم | – |
الکترولیتها | ||
سدیم | ۵۲ میلیگرم | ۴۹ میلیگرم |
پتاسیم | ۳۶۱ میلیگرم | ۳۳۳ میلیگرم |
مواد معدنی | ||
کلسیم | ۴۳ میلیگرم | ۴۱ میلیگرم |
آهن | ۱.۵۰ میلیگرم | ۱.۲۴ میلیگرم |
منیزیم | ۲۲ میلیگرم | ۲۹ میلیگرم |
فسفر | ۲۴۵ میلیگرم | ۴۱۵ میلیگرم |
سلنیوم | – | ۱۲.۶ میلیگرم |
روی | ۰.۶۶ میلیگرم | ۱.۴۸ میلیگرم |
اسیدهای چرب امگا ۳ | ||
EPA | ۰.۲۰۲ گرم | ۰.۲۳۸ گرم |
DPA | ۰.۱۸۳ گرم | ۰.۰۸۲ گرم |
DHA | ۰.۵۲۸ گرم | ۰.۱۱۴ گرم |
توجه: گوشت ماهی پرورشی نباید حاوی پلیکلورین بیفنیل و آنتیبیوتیک باشد زیرا برای سلامت انسان مضر است. آب رودخانهها، آبگیرها و دریاهای محل صید ماهیهای غیرپروشی نیز باید فاقد سموم و آلودگی باشد. در کل، توصیه میشود ماهیهایی را خریداری کنید که توسط تولیدکنندگان و شرکتهای معتبر و تحت نظارت وزارت بهداشت و دیگر نهادهای ذیصلاح در کشورمان عرضه شدهاند.
ماهی قزلآلا در مقایسه با ماهی کپور کالری و ویتامین آ (A) بیشتری دارد. در عوض، ماهی کپور ویتامین دی (D) بسیار بیشتری دارد و فسفر آن نیز نسبتا بیشتر است. نکته دیگر اینکه ماهی قزلآلا حاوی ویتامین ث (C) است که کپور از آن بیبهره است. در عوض ماهی کپور ویتامین ب ۱۲ دارد که ماهی قزلآلا فاقد آن است.
دیدگاه خود را بنویسید