آیا مضرات ظروف آلومینیومی جدی است؟ غذایی که در ظروف آلومینیومی یا ورق آلومینیومی پخته میشود، ذرات آلومینیوم را جذب میکند، زیرا اندکی از آلومینیوم بهکاررفته در دیواره داخلی ظرف، هنگام پخت غذا در آن حل میشود. آلومینیوم جذب شده در غذا سپس وارد جریان خون انسان میشود. اما آیا آلومینیومی که از این طریق وارد بدن میشود، برای سلامتی خطرناک است؟ دیدگاهها در اینخصوص متفاوت است. برخی منابع مدعیاند که پختوپز در ظروف آلومینیومی بیخطر است زیرا مقدار آلومینیومی که بدین طریق وارد غذا میشود بسیار اندک است. اما برخی دیگر بر خطرات استفاده از ظروف آلومینیومی و سمی بودن این عنصر تاکید دارند. محافل علمی سالهاست که آلومینیوم را نوعی زهر عصبی (نوروتوکسین) میدانند؛ بدین معنا که به سیستم عصبی انسان آسیب میزند.
پس تقریبا در دو مورد تردیدی نیست:
با این توضیحات، آیا پختوپز یا نگهداری غذا در ظروف آلومینیومی یا ورق آلومینیومی (فویل) برای انسان ضرر دارد؟
طبق برخی پژوهشها پختوپز یا نگهداری غذا در ظروف آلومینیومی میتواند برای سلامتی انسان مضر باشد. مقدار آلومینیومی که هنگام پختوپز جذب غذا میشود، اندک است اما تجمع همین مقادیر اندک در بلندمدت ممکن است برای سلامتی خطرآفرین باشد. وقتی در ظرف آلومینیومی غذا یا نوشیدنی درست میکنید، مقادیر کمی از آلومینیوم بدین طریق وارد بدن میشود. دیواره داخلی برخی از ظروف پختوپز روی سطح آلومینیومیشان روکش نچسب دارند. اما با فرسایش تدریجی روکش نچسب، سطح آلومینیومی ظاهر میشود و ذرات آلومینیوم سطح ظرف در غذا حل میشوند؛ بماند که نگرانیها درباره خطرناک بودن خود روکشهای نچسب نیز جدی است.
درباره ارتباط آلومینیوم با برخی بیماریها طی پنج سال بیش از ۱۰۰ پژوهش صورت گرفت. طبق برخی مطالعات، تجمع بیش از حد آلومینیوم در افراد مختلف عوارض گوناگونی ایجاد میکند و در بروز بیماریهایی مثل آلزایمر، پارکینسون و حتی درخودماندگی (اوتیسم) موثر است. افرادی که مقادیر زیادی آلومینیوم دریافت میکنند ممکن است به فراموشی یا آلزایمر دچار شوند. آژانس ثبت مواد سمی و بیماریها وابسته به وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا آلومینیوم را جزو ۲۰۰ سم خطرناک برای سلامتی انسان دانسته است. با سربرآوردن نوعی از آلومینیوم موسوم به آلومینیوم آبکاری شده بهبودهایی در این حوزه صورت گرفته است اما سمی بودن خود آلومینیوم سبب شده است تا برخی کارشناسان همچنان مردم را از بهکارگیری ظروف پختوپز آلومینیومی برحذر دارند. در یکی از مطالعات در بافتهای ریوی کارگرانی که بهواسطه کارشان در معرض اکسید آلومینیوم بودند، مقادیر زیادی آلومینیوم شناسایی شد که میتوانست به بروز نوعی بیماری موسوم به فیبروز ریوی منجر شود.
بستگی دارد که روکش دیواره داخلی ظرف آلومینیومی چه باشد. مثلا سرامیک اگر ناخالصی و مواد آلاینده نداشته باشد ماده ایمن و خوبی است. اما روکش نچسب یا اصطلاحا تفلون از متهمین به خطر انداختن سلامتی انسان است. ضمنا روکش دیواره داخلی ظروف آلومینیومی نباید خش بردارد یا فرسوده شود، زیرا در آنصورت آلومینیوم بهتدریج جذب غذای درون ظرف میشود.
در حال حاضر، در سمی بودن آلومینیوم و نیز نشت آلومینیوم از ظروف و ورق آلومینیومی به غذا تردیدی نیست. اما درباره مضرات ظروف آلومینیومی و خطرناک بودن اندک آلومینیومی که از این ظروف به غذا نشت میکند، اختلافنظرهایی هست. برخی منابع آن را مضر و برخی دیگر آن را بیخطر میدانند. لذا بهتر است تا جای ممکن از این ظروف پرهیز شود. بهجای ظروف آلومینیومی میتوان از جایگزینهای مناسبتری مانند ظروف سرامیکی خالص یا دستکم از ظروفی با روکش سرامیکی خالص استفاده کرد. باید مطمئن بود که در روکش داخلی اینگونه ظروف از مواد سمی و مضری مانند سرب استفاده نشده باشد. در صورت خرید ظروف آلومینیومی نیز به جنس روکش داخلی آن توجه کنید. در کل بهتر است مراقب باشید تا روکش داخلی ظروف اعم از نچسب و غیرنچسب، دچار خراش و فرسودگی نشود.
دیدگاه خود را بنویسید