مارچوبه، یک گیاه گلدار است که در اکثر نقاط دنیا پرورش داده می شود. برگهای مارچوبه، فلسی شکل است که در کنار این برگها، شاخههای دراز و سبز رنگ به شکل دستههای ۳ تا ۸ تایی خارج شده است. زمان برداشت و استفاده از این گیاه، در اوایل پاییز میباشد. البته گفتنی است که با توجه به آبوهوای مناطق مختلف، زمان برداشت این گیاه نیز متفاوت است.
ریشه تاریخی این گیاه پرخاصیت به حدود ۶ هزار سال قبل بر می گردد. این گیاه علفی ابتدا در شمال غرب اروپا و سپس در جنوب غرب آسیا، قفقاز و غرب سیبری پرورش و کاشته می شد. در ایران محل کاشت این گیاه پرطرفدار اکثراً در شهرهایی چون کرمانشاه، مازندران، آذربایجان غربی و شرقی، جلفای اصفهان، تبریز، قزوین، اراک، شیراز و نواحی مختلف البرز بسیار رواج دارد.
خواص مارچوبه
گیاه مارچوبه یک منبع غنی از ویتامینها، پروتئینها و مواد معدنی ضروری بدن می باشد. ویتامین هایی چون ویتامین A، B1 (تیامین)، B3 (نیاسین)، B5 ، B6، C ،E و K می باشد. همچنین سرشار از مواد معدنی چون منیزیم، فسفر، آهن، زینک، روی، کلسیم، منگنز، پتاسیم و سلنیوم میباشد.
خواص دارویی مارچوبه برای سلامتی بدن عبارتاند از:
بهبود دید چشم
سلامت سیستم قلب و عروق
رفع تب بیمار
رفع کمخونی
تقویت نیروی جنسی
کاهش وزن و چربی سوز
رفع یبوست
دفع سموم کلیه و ادرارآور
تنظیم فشارخون
پیشگیری از سرطان
کنترل قند خون و مفید برای بیماران دیابت
تقویت حافظه
بهبود هضم
تسکین افسردگی
تقویت سیستم ایمنی بدن
سلامت استخوان ها
طبق بررسیهای صورت گرفته، مشخصشده است که مارچوبه برای رفع خوابآلودگی صبحگاهی بسیار مؤثر است. البته وجود اسیدفولیک در مارچوبه به سلامتی خانم های باردار و کاهش خطرها و نقصهای مادرزادی کمک میکند. توجه داشته باشید که مصرف زیاد مارچوبه در دوران بارداری اصلاً توصیه نمی شود و حتی ممکن است که به سقط جنین نیز منجر شود. بنابراین به میزان متوسط استفاده کنید.
وجود ویتامین B در مارچوبه حال روحی شما را خوب میکند. دانشمندان وجود ارتباط بین سطح پایین فولات در بدن افراد را با بیماری افسردگی کشف کردهاند. به همین دلیل این آمینواسید در مارچوبه میتواند منجر به تسکین و بهبود افسردگی و تغییر حال روحی شما شود.
روش مصرف مارچوبه
مارچوبه این گیاه دارویی، علاوه بر خواص درمانی شگفتانگیز خود، کاربردهای زیادی در آشپزی نیز دارد. میتوانید این گیاه را بهصورت آب پز، پخته، گریل و یا حتی خام نیز در کنار سایر غذاها مصرف کنید. البته برای اینکه از مزایای کامل مارچوبه بهرهمند شوید، توصیه میکنیم که آن را با روغن زیتون طبخ کنید. چون طبخ مارچوبه به همراه روغن زیتون باعث میشود که بدن ویتامین E را با اسیدهای چرب سالم جذب کند.
برای تازه نگهداشتن مارچوبه بهتر است که آن را در یک پارچه مرطوب قرار دهید و در یخچال بگذارید. میتوانید این گیاه را دم کرده و به صورت نوشیدنی گرم بخورید. به این صورت که چند شاخه مارچوبه را در ظرفی به مقدار یک لیتر آب جوش بریزید و کمی هم جعفری و رازیانه را اضافه و بگذارید به مدت ۵ دقیقه بجوشد. سپس در طول روز ۲ فنجان از این دمنوش فوقالعاده برای تسکین قلب و سلامتی را میل کنید.
مارچوبه، این گیاه دارویی، علاوه بر خواص درمانی شگفتانگیز خود، کاربردهای زیادی در آشپزی نیز دارد. میتوانید این گیاه را بهصورت آب پز، پخته، گریل و یا حتی خام نیز در کنار سایر غذاها مصرف کنید. البته برای اینکه از مزایای کامل مارچوبه بهره مند شوید، توصیه میکنیم که آن را با روغن زیتون طبخ کنید. چون طبخ مارچوبه به همراه روغنزیتون باعث میشود که بدن ویتامین E را با اسید های چرب سالم جذب کند.
برای تازه نگهداشتن مارچوبه بهتر است که آن را در یک پارچه مرطوب قرار دهید و در یخچال بگذارید. میتوانید این گیاه را دمکرده و بهصورت نوشیدنی گرم بخورید. به این صورت که چند شاخه مارچوبه را در ظرفی به مقدار یک لیتر آب جوش بریزید و کمی هم جعفری و رازیانه را اضافه و بگذارید به مدت ۵ دقیقه بجوشد. سپس در طول روز ۲ فنجان از این دمنوش فوقالعاده برای تسکین قلب و سلامتی را میل کنید.
دیدگاه خود را بنویسید